Strony

poniedziałek, 14 czerwca 2010

CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ



"Delikatne, czekoladowe... Długo zachowuje świeżość, polecam posypane prażonymi orzechami. Smacznego!"


Składniki:
 
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła 
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka

na polewę:
- 1 czekolada z nadzieniem toffi
- 2-3 łyżki śmietanki 30%

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 

 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Można posypać prażonymi orzechami.


3 komentarze:

  1. Ale to musi być dobre!
    ps. Super przepisy na słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jest to ciasto ! Widziałam już u Kasi http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/08/Ciasto-z-Coca-Cola.html Minimalnie macie zmienione proporcje ... wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis, z coca-colą ;) wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń