poniedziałek, 27 września 2010

STROMBOLI


"Parę miesięcy temu na tym blogu znalazłyśmy bardzo ciekawy przepis na pyszny obiad. Trochę czasu minęło, ale w końcu zrobiłyśmy Stromboli, które smakuje bardzo podobnie jak pizza.
Oczywiście wszystkim smakowało, ale najbardziej (o dziwo) naszej mamie :D. 
W naszej wersji farszu jest dość sporo... Gorąco Polecamy"




Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przykładowe nadzienie:
  • szynka
  • ser mozzarella
  • pieczarki
  • cebula
  • papryka
  • sos pomidorowy
  • sos czosnkowy
  • ser żółty

Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną"  podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C. 



niedziela, 26 września 2010

BUŁKI HAMBURGEROWE


" W ten weekend postanowiłyśmy zrobić sobie przerwę z wypiekami, ale proponujemy Wam coś bardzo pysznego na obiad :-).
Oczywiście to domowe hamburgery. 
Bułki są rewelacyjne, bardzo delikatne, lekkie i mięciutkie.
Można je również zjeść następnego dnia na śniadanie lub kolację z dżemem, z serkiem (z czym lubicie :D). Gorąco Polecamy"


Składniki na 12 bułek:

  • 680 g mąki pszennej (typ 480)
  • 200 ml mleka
  • ok 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)
  • 1 łyżeczka soli
plus:
  • jajko do posmarowania
  • sezam (my dałyśmy mak)

Wykonanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na bułeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku zanim dodamy go do reszty. Wszystko mieszamy, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciasto dość łatwo się wyrabia, gdyby jednak jest oporne to troszkę można podsypać mąką.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak troszkę nieszczelnie) a następnie ściereczką i odstawiamy w ustronne miejsce na 1 h aby wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmujemy go i dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy kulkę. My wykrawałyśmy kulki z okrągłego pierścienia. Następnie spłaszczamy je na placuszki. Nie bójcie się spłaszczać, one potem i tak wyjdą wyrośnięte. Odstawiamy na 40 minut. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.


 źródło: kotlet.tv

piątek, 24 września 2010

PORADY KULINARNE CZ. IV



"SERNIK- przez wiele osób (również i przez nas) nazwany "Najlepszym Ciastem Świata" :-). Każdy z nas ma swój ulubiony i wypróbowany przepis. 
Można go piec na bazie własnoręcznie zrobionego twarogu, z dodatkiem bakalii, maku, na kruchym, półkruchym lub biszkoptowym spodzie... 
Jednak co zrobić, aby był on PERFEKCYJNY ??? Dobre pytanie... :-)
W kolejnej części Porad Kulinarnych, zajmiemy się sernikami.  
ZAPRASZAMY DO PRZEGLĄDANIA :-)"


ODC. 4: WSZYSTKO O SERNIKU....


*GOTOWY SER NA SERNIK*

Jeśli używasz do sernika twarogi mielone, gotowe w „wiaderkach”, uważnie czytaj ich skład. Twarogi, które w swoim składzie mają zagęstniki takie jak skrobie, żelatyna, nie sprawdzają się dobrze w czasie pieczenia i sernik na bazie takiego twarogu może być nieudany.


*ZAPADAJĄCY SIĘ SERNIK...*

Sernik na środku ma tendencje do opadania, powodem tego jest między innymi za szybkie przeniesienie go w chłodne miejsce (zbyt szybkie stygnięcie).
Można w jakimś stopniu temu zapobiec. Wykładając masę serową na blachę, nałóżmy tej masy więcej na środek.
Tu ważna uwaga! Sernik powinien stygnąć bardzo powoli. Należy po zalecanym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto jeszcze na około 20 minut.


*11 NAJWAŻNIEJSZYCH RAD DOTYCZĄCYCH PIECZENIA SERNIKA*
 
1. Nie przesadzać przy ubijaniu masy serowej. Im mniej ją napowietrzymy, tym mniej opadnie.
2. W sernikach klasycznych cały cukier dodać do ubitej z białek piany.
Składniki cheesecake'ów mieszać bez ubijania.
3. Piec sernik w łaźni wodnej ( czyli w naczyniu wypełnionym wrzątkiem)
w temperaturze 160 -176 stopni przez 40 -60 minut w zależności od przepisu i pozostawić go w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.
Można też stosować z powodzeniem powyżej opisaną metodę z mokrymi gazetami.
4. Nie stosować do wypieku trybu turbo (czyli chyba termoobiegu ).
5. Upieczony i ostygnięty sernik włożyć na noc do lodówki, by dojrzał i ujawnił całą swoją sernikowatość ;).
6. Jeśli mimo wszystko w upieczonym serniku pojawią sie szczelinki, można je zamaskować bitą śmietaną lub kremem ze śmietany, cukru i wanilii. Po ostudzeniu sernik pokryć warstwą powyższego kremu i włożyć na 10 minut do piekarnika, włączając tylko górną grzałkę.
7.Lepszy jest do sernika ser w kostkach, niż ten, który był wcześniej już fabrycznie ubijany.
8. Ser powinien mieć pokojową temeraturę - zmniejszy to ryzyko powstania grudek i skróci czas ubijania i niepotrzebnego napowietrzania masy.
9. Serniki zawierające mąkę pszenną lub ziemniaczaną należy piec w umiarkowanej temperaturze, serniki bez tych dodatków - w niskiej i koniecznie w łaźni wodnej.
10. Naczynie z wrzącą wodą ( czyli łaźnia wodna) powinno mieć średnicę o co najmniej 5 cm większą od formy z sernikiem. Pod formę z ciastem można też podłożyć lnianą ściereczkę kuchenną.
11. Sernik jest gotowy, gdy przy poruszeniu formą jego środek lekko drży. Choć wygląda na niedopieczony, trzeba wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić go w nim jeszcze przez godzinę. Zapobiega to opadaniu ciasta i powstawaniu szczelin.
( porada ta dotyczy delikatnych serników typu cheesecake pieczonych bez mąki lub z jej niewielkim dodatkiem). 
 
 

wtorek, 21 września 2010

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO - Wszystkiego Najlepszego Siostrzyczko!


"Sernik pieczony z okazji urodzin siostrzyczki:*

Justynko,
Życzę Ci wszystkiego co najlepsze:
* Miłości - tej jedynej, najpiękniejszej;
* Uśmiechu -  towarzyszącego Ci w codziennym życiu;
 *Wytrwałości - w dążeniu do zamierzonych celów;
*Spełnienia marzeń - tych malutkich i dużych;
*Zdrówka, które jest w życiu najważniejsze.
Wiedz, że zawsze Ci pomogę, zawsze możesz liczyć na moje wsparcie i dobre słowo. Będę tęsknić, kiedy będziesz w K.:*
Sto lat!:*


Dorothy"


Składniki na ciasto:

  • 5 białek
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g stopionej margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórek kokosowych 
Sposób: 
Jajka obijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Następnie mieszamy z kokosem. Całość wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy (nie mikserem!) Dodajemy również zimną, stopioną margarynę. Ciasto przekładamy na wyłożoną pergaminem do pieczenia tortownicę o średnicy: 21 cm. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, ok. 30 minut, do tzw.: "suchego patyczka". 
Zimne ciasto przekroić na połową. Nasączamy blaty sokiem z połowy cytryny i 1/3 szklanką wody.

Dodatkowo:
  • 100 gramów czekolady deserowej (u mnie "Wedel")
 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią pierwszy blat ciasta.



Składniki na masę serową i galaretkę truskawkową:

  • 450 g twarogu (użyłam: Twaróg Delikatny Rodzinny śmietankowy "Président")
  • ok. 210 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 450-500 gramów truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier puder (ok. 3 łyżki, w trakcie przyrządzania masy serowej należy spróbować czy jest dość słodka, w razie potrzeby dodać więcej cukru)
  

Masa serowa:
250 g truskawek rozdrabniamy w blenderze kuchennym. Dodajemy cukier puder, ser, jogurt i mieszamy wszystko na gładką masę.
3 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem - ok. pół szklanki. Mieszamy, do rozpuszczenia i wystudzenia żelatyny. Następnie wlewamy ją do masy serowej, mieszamy i wykładamy na biszkopt włożony do tortownicy*. Przykrywamy 2 częścią ciasta. Całość wkładamy do zamrażarki na ok.: 10-15 minut - na czas przygotowania galaretki truskawkowej.
 
Galaretka truskawkowa:

Truskawki: 200-250 g rozdrobnić tak jak poprzednio. Galaretkę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem  (ok. 2/3 szklanki) i wymieszać dokładnie. Zimną galaretkę wlać do rozdrobnionych truskawek i wymieszać. Całość wylać na 2 biszkopt. Wożyć ponownie do zamrażarki na ok. 10-15 minut. 

Następnie włożyć gotowy sernik na noc do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

 
* Tortownicę wyłożyłam po bokach pergaminem:
Najpierw posmarowałam cieniutko boki margaryną i obłożyłam papierem. Dzięki temu, po odpięciu boków tortownicy i zdjęciu pergaminu tort miał równiutkie boki:)

poniedziałek, 20 września 2010

OWSIANE PLACKI Z MARCHEWKĄ


"To nasz dzisiejszy obiad: zupa pomidorowa i te placuszki - smaczne i zdrowe. 
Aż trudno uwierzyć, że marchewka i płatki owsiane z niewielką ilością cynamonu smakują tak doskonale. Szybki obiad jak znalazł:)"

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 70 ml mleka (można dodać mniej lub w ogóle)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać szklanką wrzątku i odczekać, aż wsiąkną większość wody (ok 10-15 minut)  i zmiękną, po czym odcedzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Do płatków dodać kolejno jajka, miód, mleko i cynamon. Na końcu dodać tartą marchewkę. Wszystko wymieszać. Jeżeli masa ciasto jest za rzadkie można dodać mąkę.  Rozgrzać patelnię. Łyżką wykładać na rozgrzany olej ciasto formując placuszki. Smażyć na złoty kolor (uwaga przy obracaniu placków na drugą stronę podczas pieczenia – są mięciutkie). Smacznego!


źródło: owsiane placki z marchewką

sobota, 18 września 2010

BARDZO PUSZYSTY SERNIK


"Przepis ten jest bardzo często wykorzystywany w naszej rodzinie. Kiedyś mama znalazła go na tej stronie i od tego momentu sernik ten pieczemy kilka razy w roku :-). 
Jest bardzo kremowy, puszysty i smakuje wszystkim.
Oto wykonanie naszej kochanej mamy, która upiekła go bez spodu. Gorąco Polecamy!"



Ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Ser:
  • 1,2kg sera 
  • 2 budynie śmietankowe /bez cukru/
  • 1/2 litra kremówki
  • 1 szklankę cukru- 1/2 szkl.do sera, 1/2 szkl.do białek
  • 8 jajek 
  • cukier waniliowy

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku. Na sam koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Używałyśmy formy o wymiarach 25cm x 35cm.

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować, a następnie kolejno dodawać po jednym żółtku oraz budynie, następnie dodajemy ubitą pianę z białek, na końcu wcześniej ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed dodaniem śmietany ubitej. Piec godzinę w 180 stopniach.


pomiary elektryczne

piątek, 17 września 2010

PORADY KULINARNE CZ. III


"Nadszedł kolejny piątek.... a z nim koleje Porady Kulinarne! :-)"


ODC.3: TAJNIKI PIECZENIA BISZKOPTU ORAZ KILKA INNYCH CIEKAWOSTEK


*ABY BISZKOPT SIĘ UDAŁ, NALEŻY...*

Biszkopt można zrobić tylko z mąki pszennej, aby był bardziej delikatny można wziąć w równych ilościach mąkę ziemniaczaną i pszenną
- mąka powinna być przesiana nawet dwukrotnie
- jajka z cukrem trzeba utrzeć na puszystą prawie białą masę
- do masy należy dodać sok z cytryny lub łyżkę octu (ciasto po upieczeniu nie opadnie)
- pianę i mąkę na przemian dodawać do masy, delikatnie mieszać od spodu, (nie należy używać miksera!)
- ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze początkowej 160 - 180°C, a następnie podwyższyć do 200°C
- w czasie pierwszych 15 minut minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika, by ciasto nie opadło
- upieczone ciasto najlepiej pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i z formy wyjąć ciepłe


*KILKA PORAD DOTYCZĄCYCH PIECZENIA BISZKOPTU*

Pieczemy biszkopt, a efekt końcowy nie należy do udanych. Poniżej znajdziecie kilka porad jak uniknąć niepowodzeń podczas pieczenia.

1. Ciasto nierówno wyrosło – powodem jest źle wymieszana mąka z proszkiem do pieczenia, którą dodajemy do masy jajecznej.
2. Ciasto opadło – być może za wcześniej został dodany środek spulchniający. Na początku należy zrobić masę jajeczno-maślaną z częścią ilości mąki, a potem dodać resztę mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto powinno się od razu włożyć do nagrzanego piekarnika. Nie należy zbyt często otwierać drzwiczek piecyka.A także poruszenie formy nie upieczonego ciasta może spowodować opadnięcie.
3. Wyciek ciasta z formy – spowodowane zbyt małą formą, zbyt niską temperaturą w piekarniku lub za duża ilość proszku do pieczenia.
4. Ciasto zbyt mało pulchne lub ciężkie – za pulchność ciasta odpowiada ilość wtłoczonego powietrza. Dlatego nie wsypuj mąki na powierzchnię piany. Dodawaj ją bardzo ostrożnie podczas ubijania.
5. Zapadnięcie się ciasta – jeśli biszkopt się zapada pośrodku oznacza, że jajka lub białka zostały za mocno ubite z cukrem.
6. Przyklejenie się ciasta do formy – spowodowane nierównomiernym natłuszczeniem formy. Najlepiej ją smarować tłuszczem o temperaturze pokojowej, płynnym tłuszczem za pomocą pędzelka.

A jeśli biszkopt wam się nie uda, to go nie wyrzucać. Można go wykorzystać do ciastek.
Należy go pokruszyć, dodać 100g miękkiej margaryny, 2 łyżki rumu. Składniki dobrze wymieszać, uformować z masy kuleczki i zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Gotowe ciastka przechować w lodówce.

źródło: tekst

*JAK URATOWAĆ BISZKOPT....?*

Na ratunek 
  • Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, zmniejszamy temperaturę i na wierzch kładziemy folię aluminiową lub papier pergaminowy. Przed przypaleniem od spodu można się uchronić, wstawiając pod foremkę dodatkową blaszkę.
  • Jeżeli ciasto przywarło do formy, należy owinąć ją wilgotną ściereczką i pozostawić na kilak minut, potem delikatnie wyjąć ciasto.
  • Ciasto mniej wyschnie, jeśli pozostawimy je w formie w chłodnym miejscu przykryte ściereczką.
  • Bita śmietana do przełożenia rolad nie "podejdzie" wodą, jeśli dodamy do niej rozpuszczonej żelatyny.
źródło: tekst


*CIEKAWOSTKI KULINARNE*


1. Zapamiętajcie! Jajko zniesione dziś zanurzone w szklance wody opadnie na dno, jajko które ma do trzech dni pływa w środku między dnem a powierzchnią, Jajko które ma powyżej 4 dni jest wynurzone grubszą stroną a jajko które ma więcej niż piętnaście dni pływa na boku.
2. Złamany blat ciasta. Kiedy blat ciasta pękł w jednym lub dwóch miejscach. Możesz połączyć wszystkie kawałki, smarując je białkiem i delikatnie dociskając do siebie. Szanse na powodzenie są większe, jeśli blat jest jeszcze ciepły - białko dzięki temu nieco się zetnie. Gdyby ta próba się nie udała, pozostaje pokruszyć blat na mniejsze kawałki, wymieszać z masłem oraz karmelem i podgrzać. "Nowe" ciasto rozsmarować w formie i ostudzić.

3. Aby sprawdzić czy piekarnik jest odpowiednio nagrzany wystarczy położyć kawałek białego papieru  na  dno. Po 5 minutach jeżeli jest żółty - słabo nagrzany, jasnobrązowy - średnio nagrzany, zwęgla się lub czarny - gorący.

4. Mąka zmieszana z wodą nie będzie tworzyła grudek jeśli wsypie się do niej odrobinę soli.

źródło: tekst

wtorek, 14 września 2010

PLECIONA BUŁKA MAŚLANA

"Od wczoraj miałam ogromną ochotę zjeść chałkę.... Nie kupioną w sklepie, lecz "domowej roboty":)
Na forum "cincin" znalazłam wspaniały przepis na plecioną bułkę maślaną, którą zachwalało wielu internautów. Mieli rację....
Chałka jest bardzo delikatna i puszysta. Cieplutka z dodatkiem masełka i miodu smakuje REWELACYJNIE! 
Jeśli lubicie słodkie pieczywo dodajcie więcej cukru.

Chałka była dla nas "fotograficznym wyzwaniem", jest ona jednym z najbardziej  niefotogenicznych wypieków jakie robiłyśmy :-D" 
 


Składniki na 1 dużą bułkę maślaną:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży (lub opakowanie drożdży instant) 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 10 dag masła 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli
Do posmarowania:
1 białko
 
Na kruszonkę:
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 dag masła 



    Wykonanie:
    Świeże drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić. Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić. Podzielić na cztery części, uformować wałki i spleść z nich warkocz. 




    Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. 

    Zagnieść składniki kruszonki, aby miała nieco grudkowatą konsystencję. Posmarować bułkę lekko roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką.
     

    Piec 30 minut w 190°C .

    niedziela, 12 września 2010

    TARTA Z KREMEM KOKOSOWYM I BANANAMI




    "Tarta, której nie można się oprzeć - u nas w domu nikt nie potrafił:)  
    Jest mocno kokosowa, co w połączeniu z bananami nadaje jej fantastyczny smak.
    Podczas pieczenia banany troszkę przyciemniały, mimo pokropienia ich sporą ilością soku z cytryny. Nie zmieniło to jednak walorów smakowych tarty.
    W niedzielne popołudnie zaserwowana z  dodatkiem filiżanki aromatycznej kawy. 
     Możecie ją również podać z  ciepłą polewą czekoladową - wersja dla łasuchów:) Naprawdę, godny polecenia przepis..."

    Składniki na spód:
    • 225 g mąki
    • 100g masła, pokrojonego w kawałki 
    • 100 g cukru pudru 
    • 1 jajko
    Krem:
    • 2 jajka
    • 125g cukru
    • 100g wiórków kokosowych
    • 100 ml mleka
    • kieliszek rumu
    • 3-4 banany
    Wykonanie:
    Mąkę, masło i cukier ucierać w mikserze. Dodać jajko. Zanim się zbije w kulkę wyjąc.. zagnieść szybko ręcznie. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki na jakieś 20 min. Rozwałkować, przełożyć na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.



    Krem:
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodać 100 g wiórków kokosowych. Zagotować mleko. Wlać mleko do masy, wymieszać. Masę przelać do garnka i podgrzewać aż trochę stężeje Wlać kieliszek rumu
    Wylać masę na ciasto Pokroić w plasterki banany,. Ułożyć na cieście. Piec 10 minut. Smacznego ! :)




    źródło: Tarta kokosowa

    sobota, 11 września 2010

    BUTTER TWIST MARTHY STEWART

    "Nowy przepis i nowa odsłona naszego bloga:)
    Dzisiejszy wypiek: Butter Twist :)
    Za oknem pada deszcz... W taką pogodę przeważnie nic się nie chce robić. Przeglądając nasz segregator z przepisami natknęłam się na ten oto przepis. 
    Z racji tego, że miałam dziś duuużo wolnego czasu, postanowiłam upiec maślane ciasteczka Marthy Stewart. Ciastka są przepyszne, mocno maślane, kruche....i waniliowe (dodałam paczkę cukru waniliowego). 
    Oczywiście nie zostało już ich za wiele (braciszek zjadł już sporo), musiałam więc ocalić parę do zdjęcia :D"



    Składniki na ok. 40 ciasteczek:

    • 1/2 szklanki miękkiego masła (ok.100g)
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstratu waniliowego
    • 1 białko
    • 1 1/2 szklanki mąki
     Wykonanie:
    Masło i cukier miksujemy na gładką masę, w oddzielnej misce miksujemy wanilię i białko na sztywną pianę. Do zmiksowanej masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy całość do czasu, aż wszystko razem się połączy.

    Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, z których formujemy małe ruloniki:


    Następnie zginamy rulonik w taki oto sposób:


    Przekładamy prawą część na drugą stronę:


    Postępujemy tak 3 razy:


    Powstaje nam takie ciasteczko... :)


    Gotowe ciastka wykładamy na blaszkę posmarowaną margaryną. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy 13-15 minut. Ciastka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku przez 3 dni. Smacznego ! :)





    oklejanie aut poznań

    piątek, 10 września 2010

    PORADY KULINARNE CZ. II





    "Przedstawiamy kolejny odcinek Porad Kulinarnych !







    ODC. 2:  CIASTO DROŻDŻOWE ORAZ WSZYSTKO O POLEWACH


     *ABY CIASTO DROŻDŻOWE SIĘ UDAŁO*

    Są różne zasady przygotowywania ciasta drożdżowego, zależy to od konkretnego przepisu. Jednak jest parę takich zasad, które zawsze są ważne. 

    • Mąka do ciasta powinna być przesiana przez sito.
    • Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać ręcznie. Wyrabiaj je tak długo aż zacznie odrywać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłaczasz do niego powietrze, co sprzyja jego rośnięciu
    • Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura w jakiej najlepiej ciasto rośnie to 20 – 30 stopni Celsjusza. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30 stopni trzeba ponownie je wyrobić dodając świeżych drożdży.  
    • Ciasto drożdżowe które nie chce wyrosnąć można posypać proszkiem do pieczenia zagnieść i od razu piec.
    • Po wyrośnięciu ciasta (powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie) musisz przerobić je ponownie i uformować go tak jak jest to wymagane w danym przepisie.
    • Najczęściej ciasto drożdżowe przed pieczeniem smaruje się rozmąconym jajkiem, możesz też posmarować je delikatnie letnia wodą i po upieczeniu polukrować. Do dekoracji ciasta i zarazem podniesienia jego walorów smakowych często stosuje się kruszonkę.
    • Najlepsza temperatura pieczenia to 200 – 220 stopni Celsjusza, zbyt wysoka temperatura powoduje utworzenie się na wierzch skorupy, która uniemożliwia wyrośniecie. Zbyt niska temperatura sprawia, że ciasto mocno wyrasta (nawet ucieka z formy) a po upieczeniu jest blade i niesmaczne. Zbyt szybkie wyjęcie ciasta z piekarnika może skończyć się zakalcem.
    • Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi najpierw odparować.
    • Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można robić z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki.


    źródło: tekst

    *WSPOMÓŻ DROŻDŻE FILIŻANKĄ WODY*

    Wszyscy, którzy lubią piec spontanicznie powinni mieć zawsze pod ręką drożdże w proszku. Jedna paczka (7g) odpowiada połowie kostki świeżych drożdży i starcza na 500 g mąki. Wystarczy wymieszać je z mąką, a do piekarnika wstawić dodatkowo filiżankę z wodą. Para z wody zadba bowiem o to by nasze ciasto dobrze wyrosło. 
    źródło: tekst 



    *IDEALNA POLEWA CZEKOLADOWA*

    Aby polewa czekoladowa, którą chcemy udekorować nasz ulubiony deser po wystygnięciu była błyszcząca, należy zadbać o to jeszcze w trakcie jej przygotowywania. Kiedy już się ugotuje, dodajmy do niej miękkie masło i spirytus. Z kolei żeby wydobyć z czekolady jej aksamitny smak, warto dodać także odrobinę soli kuchennej.
     źródło: tekst


    *KIEDY PĘKA NAM POLEWA....*

    Aby polewa nie pękała w czasie krojenia tortu polewa często się kruszy, można tego uniknąć jeśli w trakcie rozpuszczania polewy wlejemy do niej 1-2 łyżki jogurtu i dokładnie wymieszamy.


    *PRZEPIS NA IDEALNĄ POLEWĘ..*
    • 100 g czekolady gorzkiej lub gorzkiej z domieszką mlecznej
    • roztopione 50 g masła
    Wrzucić do masła czekoladę, wymieszać, by rozpuściła się na małym ogniu. Szybko ściągnąć z palnika. Polewa się lśni, jak jest świeża, jak zastygnie, mniej, dobrej jakości czekolada jest ważna i masło, nie margaryna.

    niedziela, 5 września 2010

    TORT Z KREMEM "LEMON CURD" I WIŚNIAMI


    "Moja siostrzyczka obchodzi kolejne urodziny! Bardzo długo zastanawiałam się nad tym co upiec...:)
    Na tej stronie znalazłam interesujący tort. Postanowiłam, że go upiekę:)
    Wyszedł fantastycznie! Jest bardzo cytrynowy, biała masa na górze tortu łagodzi jego kwaskowatość...
    Wszystkim domownikom bardzo smakował i również jubilatce (mam nadzieję :P). 
    Polecam !!"

    "Kochana Siostrzyczko z okazji Twoich urodzin życzę Ci wszystkiego naj najlepszego...
    Żeby ten Twój interesik po skończeniu kursu wypalił...:D
    Abyś zawsze była taka jak teraz....uśmiechnięta, szczera i szczęśliwa...
    Aby Twoja droga życiowa nie była zbyt zawiła...
    Aaa... i żebyśmy w końcu otworzyły tą cukiernię.... :P !! "

    Justin :*





    Składniki na biszkopt:

    - 4jaja 
    - 175g mąki  
    - 100g cukru 
    - szczypta soli 
    - łyżeczka proszku do pieczenia 
    - łyżka letniej wody

    Oddzielić białka od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli i połową cukru na pianę.Żółtka utrzeć z wodą i resztą cukru. Do białek dodawać stopniowo na zmianę pianę z białek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie. Wylać do foremki (śr. 24cm). Piec w 175st. C przez ok.30min. Wyjąć i ostudzić.


    Poncz

    - pół szklanki kompotu wiśniowego
    - pół szklanki mocnej herbaty

    Krem Lemon Curd:

    - sok i skórka z 3cytryn
    - 100g cukru
    - 2jaja
    - 1żółtko
    - 75g masła

    Masło, cukier i sok oraz skórkę z cytryn włożyć do rondelka. Trzymać na wolnym ogniu, aż masło się roztopi. Jaja i  żółtko ubić na puszystą masę. Kiedy masło się już roztopi, dodać ubite jajka. Mieszać cały czas dokładnie, aż masa stanie się gęsta. Jeśli pojawią się grudki, można przetrzeć przez sitko. Gorący krem włożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry nogami. Pozostawić do czasu, aż krem ostygnie.


    Wiśnie:
    - 200g wiśni z kompotu + do dekoracji

    Biała masa:

    - 1białko
    - 50g cukru
    - 1/4 łyżeczki octu
    - 2 łyżki wody
    - 25g zwykłego syropu (cukier i wodę umieszczamy w garnku i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa stanie gęściejsza - jak syrop)
    - 200g śmietanki kremówki

    Białko umieścić na garnku z gotującą się wodą. Ubijać początkowo ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier, ocet, wodę i syrop. Ubijać dalej, aż masa stanie się błyszcząca i gęsta. Zdjąć z garnka i dalej ubijać przez ok. 2min. Śmietankę ubić w osobnej misce. Wymieszać ubite białka i śmietankę dokładnie. 
    Łączenie:
    Biszkopt przekroić na dwa blaty i nasączyć ponczem. Na spodniej części rozsmarować lemon curd. Następnie rozłożyć na kremie  100g wiśni. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i rozłożyć pozostałe wiśnie. Całość przykryć białą masą i udekorować wiśniami.

    Smacznego !! :) 



    sobota, 4 września 2010

    CHLEB WIELOZIARNISTY




    "Chleb który codziennie zajadamy na śniadanie, lub na kolację:)
     Przepis?? Zawsze robimy na oko:) Sypiemy tyle ziaren, ile nam się podoba i jakie nam się podoba:)
    Chleb jest ciężki i zbity- prawdziwy razowy chlebek. Wspaniale smakuje z masełkiem. Idealny, dla tych którzy prowadzą zdrowy tryb życia i zdrowo się odżywiają.
    U nas jemy go tylko we dwie, tata z bratem wolą pszenny chleb. Mama czasem się skusi na wieloziarnisty, ale musi mieć na to ochotę:)
    Gdy chleb ma już ok. 2 dni, wykorzystujemy go do tostów:) Są takie chrupiące, mniam! Idę zrobić sobie jednego...:)"


    Składniki:

    • 0,5 kg mąki wieloziarnistej (użyłam mieszanki Sądeckiej: "Wieloziarnisty z  ziarnami 3 zbóż" - gotowa mieszanka do domowego wypieku chleba)
    • 25 g świeżych drożdży
    • 0,5 l wody (nie zimnej!)
    • 1 szklanka otrąb pszennych
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 3 łyżki pestek dyni
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • można dać jeszcze pół szklanki płatków owsianych (dałam górskie)
    • pół łyżki soli
    • płaska łyżka cukru lub 1,5 - 2 łyżek miodu
     Można dać też ziarna sezamu jeśli ktoś lubi:) 


    Drożdże rozrabiamy z miodem  (cukrem) i solą. Następnie wlewamy wodę i wsypujemy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy folią by ciasto wyrosło na ok.: 1h. Następnie przekładamy do wyłożonej pergaminem, natłuszczonej keksówki i pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia, również na ok. 1 h. Ciasto nie urośnie zbyt wiele, bo nie zawiera czystej mąki pszennej. Ale smakuje wspaniale. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 210 - 220 stopni i pieczemy  ok. 50 minut. Smacznego!!