Strony

wtorek, 28 lutego 2012

TORT FERRERO ROCHER



"Tort upiekłam dla taty z okazji urodzin. Był to strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie będzie to mój ulubiony tort. Jest bardzo lekki, czekoladowy no i oczywiście w smaku przypomina czekoladki Ferrero Rocher.
Wszyscy byli zachwyceni tym tortem. Mama nawet kazała go gdzieś zapisać, żeby o nim nie zapomniała i żeby mogła go kiedyś jeszcze zrobić.
Gorąco Polecam !!!"

Justin
Składniki (tortownica o średnicy 21cm):
  • 300 g mąki pszennej tortowej 
  • 180g cukru (dodałam 100g)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki sody
  • 90 g niesłodzonego kakao w proszku
  • 2  jajka
  • 220 ml mleka
  • 100 ml ciepłej wody
Masa:
  • 300 g Nutelli (dodałam mniej)
  • 500 g serka Mascarpone
  • 250 g orzechów laskowych
  • 100 g  wafli familijnych orzechowych
Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wysmaruj formę i posyp delikatnie mąką. Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre, za wyjątkiem ciepłej wody. Powoli dodawaj składniki mokre do suchych, cały czas mieszając, aby się dobrze połączyły. Następnie dodaj ciepłą wodę i wymieszaj całość. Gotowe ciasto wylej na tortownicę. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża przekroić na 3 części.

Masa: Posiekaj połowę orzechów laskowych, a drugą połowę drobno zmiel. Nutellę wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj orzechy laskowe. Całość najlepiej zmiksować dokładnie mikserem i włożyć do lodówki na 30 min.
·   Na blat ciasta nałóż 1/3 kremu. Następnie posyp po kremie pokruszonymi waflami. Nałóż kolejny blat, masę, pokruszone wafle. Całość przykryj kolejnym blatem. Wierch tortu ozdób pozostałą masą i pokruszonymi waflami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. 1 godzinkę. 


Żródło: Ferrero Rocher

sobota, 25 lutego 2012

MUFFINY DROŻDŻOWE PANETTONE


"Wracamy z przepisem na drożdżowe Muffinki Panettone i z nowym banerem :). 
Panettone to rodzaj babki świątecznej z Mediolanu. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka.
Muffinki w smaku przypominają drożdżówki, z dodatkiem gorącego kakao..... pychotka :)."

Składniki: na 16 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 4-5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 100ml mleka
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonej żurawiny

Przygotowanie:
W misce wymieszać drożdże z 2 łyżkami mąki i 50ml ciepłego mleka. Przygotowany zaczyn odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Powstały zaczyn wymieszać z resztą mleka, mąki, masłem, cukrem, jajami i solą. Powstanie ciasto o kleistej, dość rzadkiej konsystencji. Dodajemy żurawinę i rodzynki, wyrabiamy przez chwilę.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Masę przekładamy łyżką do formy – każdą dziurę wypełniamy do dwóch trzecich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, aż będą złotobrązowe.Upieczone muffinki przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Smacznego!

Źródło: Muffiny Panettone

piątek, 17 lutego 2012

MAZUREK KOKOSOWY Z MIGDAŁAMI


" Co prawda do Świąt Wielkanocnych jest jeszcze sporo czasu, ale nie zaszkodzi wypróbować kilka świątecznych wypieków :). 
Na naszym blogu pojawia się pierwszy przepis na Wielkanocnego Mazurka. 
Zawsze byłam negatywnie nastawiona na tego typu wypieki, widząc na różnych fotografiach pełno czekolady, karmelu....
Lecz ten mazurek wzbudził we mnie dużą ciekawość :). Postanowiłam go wypróbować i nie żałuję. Jestem mile zaskoczona tym właśnie wypiekiem. 
Mazurka robi się bardzo szybko i łatwo. Szczególnie przypadł do gustu mojemu tacie i bratu, który stwierdził, ze mógłby zjeść go całego! :). Polecam!"

Justin
Składniki:

Ciasto:
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
Polewa
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych 
Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtko, śmietanę, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można także ciasto zamrozić), schłodzone ciasto cienko rozwałkować w prostokąt z podwyższonymi bokami, po nakłuwać i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 20 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Po upieczeniu spód mazurka przestudzić.
Na polewę zagotować mleko z cukrem, dodać masło, rozpuścić, dodać mleko w proszku, kokos, wymieszać i wylać na przestudzony spód. Udekorować płatkami migdałowymi i startą gorzką czekoladą.

Źródło: Mazurek


operacja plastyczna poznań


poniedziałek, 13 lutego 2012

CIASTO ADWOKATOWE Z BRZOSKWINIAMI


"Po wynikach przeprowadzonej sondy jednogłośnie wygrały przekładańce :). Postaramy się więc publikować ich więcej :). 

Moja kolejna propozycja to Ciasto Adwokatowe, na które pomysł pojawił się bardzo spontanicznie. Uważam, że wypiek się udał i w pełni spełnia oczekiwania rodzinki.
Ciasto jest bardzo delikatne, dodatek brzoskwiń przełamuje smak adwokatu, który jest bardzo wyczuwalny w cieście :P. 
Moim rodzicom bardzo smakowało, natomiast brat woli tzw. "inne smaki" :). 
Skusił się na mojego pierwszego mazurka, którego nigdy wcześniej nie piekłam, ale to już w innym poście.... :P" 

Justin

Składniki na ciasto (na jeden blat):
  •  7 białek 
  • 20 dag cukru pudru 
  • 12 dag stopionej margaryny 
  • 7 dag mąki 
  • 6 dag mąki ziemniaczanej

Masa adwokatowa:
  • 260ml mleka
  • 190ml likieru advocaat
  • 4 duże żółtka
  • 50g cukru
  • 15g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 brzoskwinie z puszki

Wykonanie:

Ciasto: Białka ubić z cukrem dodać obie mąki. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę mieszając łyżką w jedną stronę. Pieczemy dwa takie blaty w formach o wymiarach 35x25cm w 180 stopniach 20-25 minut.
Krem: Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy z mąką zwykłą i ziemniaczaną. Pastę wlewamy do mleka z advocaatem, mieszamy aby grudki się rozpuściły. Stawiamy na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę od momentu zagotowania - aż krem zgęstnieje. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę, żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy całość i dodajemy schłodzony krem adwokatowy. 
Do 2/3 masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie.
Na upieczony blat ciasta kładziemy schłodzoną masę adwokatową z brzoskwiniami, następnie drugi blat. Górę ciasta smarujemy pozostałą częścią masy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.

środa, 8 lutego 2012

TARTA WARZYWNA Z KURCZAKIEM



"Dziś rano oglądałam chwilkę DDTVN. Motywem przewodnim kuchni były tarty, dokładnie nie wiem jakie bo niestety już nie zdążyłam zobaczyć tego :). 
Wpadłam na pomysł zrobienia tarty warzywnej z kurczakiem na obiad. Wyciągnęłam z lodówki warzywa, fetę i ciecierzycę, która pozostała mi z wczorajszego obiadku. Zabrałam się przygotowanie ciasta i nadzienia. 
Byłam bardzo mile zaskoczona smakiem tarty. Nawet moja mama i brat zjedli ze smakiem, co się często nie zdarza :). Z pewnością nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Gorąco Polecam!"

Składniki na nadzienie:
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pory
  • 1 pietruszka
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g fety
  • 1/2 dużej puszki ciecierzycy

Ciasto Kruche:
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek kremówki
  • ew. 2 łyżki wody (pominęłam wodę)
  • 125 g miękkiego masła
  • odrobinę soli
  • przyprawy (u mnie oregano, pieprz, bazylia)
 
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 100ml śmietany 30%
Wykonanie:
Z udek zdjąć skórę i ugotować je na parze. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. Porę pokroić na cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię teflonową z łyżką oliwy wsypać marchewkę, pietruszkę, porę i pokrojony w kosteczkę ząbek czosnku. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę. 
Z gotowych udek obrać mięso i pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać warzywa z patelni, kukurydzę, ciecierzycę i mięso. Całość dobrze przyprawić pieprzem, solą i ziołami (według waszego uznania). 
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej formy na tartę przenosimy ciasto na wałku i wyklejamy dokładnie formę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. 
Po tym czasie na tartę rozprowadzamy nadzienie i polewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

wtorek, 7 lutego 2012

WYBORY KULINARNEGO BLOGA 2012 - KONKURS

Witamy!

Rozpoczął się nowy rok, a z nim kolejna edycja Wyboru Kulinarnego Bloga 2012. Pierwszym zadaniem są słodkie, maślane wypieki. My wybrałyśmy z naszego bloga Maślany Chlebek - "Słonecznik" (zdjęcie poniżej). Jeśli podoba Wam się nasza propozycja prosimy o głosy :)


poniedziałek, 6 lutego 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKĄ I WIŚNIAMI


"W końcu udało mi się zadowolić wszystkich domowników :). W naszej rodzinie wolimy bardziej takiego typu ciasta jak z masą. Bardzo lubię połączenie wiśni i mocno czekoladowego spodu. 
Ciasto to przypomina mi ciepłe słoneczne dni latem, a za oknem niestety mróz i śnieg.... "

Składniki na ciasto:
  • 10 dag mąki
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • łyżeczka sody

Nadzienie:
  • ok. 35 dag wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki wiśniowe (każda na 1/2 l wody)

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach bardzo gorącej wody, odstawić, by przestygły. Do rondelka włożyć masło i połamaną czekoladę, podgrzewać, mieszając, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i, nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę ubitą z białek z dodatkiem reszty cukru. Gładkie ciasto przełożyć do powleczonej teflonem tortownicy o średnicy 23 cm. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczone (sprawdzić patyczkiem!) i dobrze wystudzone ciasto pokryć warstwą owoców, zalać gęstniejącą galaretką i na kilka godzin wstawić do lodówki.

sobota, 4 lutego 2012

STAROPOLSKA BABKA PARZONA


"Od bardzo dawna na naszym blogu nie było żadnej babki. Więc przyszła pora na jej upieczenie :).
Maślana, waniliowa z dodatkiem rodzynek, czego chcieć więcej ? :). Babkę robi się szybko, jednak trzeba cierpliwie czekać na jej wyrastanie :). 
Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska". Polecam!"

Składniki:
  • 4 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła (12,5 dag)
  • szklanka cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 6 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek rodzynek

Wykonanie:

Podgrzewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru pudru i mąki. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko gotujemy, wrzącym zalewamy szklankę mąki, całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka na kogel-mogel z cukrem pudrem. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy utarte żółtka, przesianą mąkę, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto (można robotem nastawionym na najniższe obroty). Gdy składniki się połączą wlewamy letni tłuszcz, rodzynki i wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy to formy babowej z kominkiem (moja miała 24 cm średnicy) i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 1h.