"Tort upiekłam dla taty z okazji urodzin. Był to strzał w dziesiątkę. Zdecydowanie będzie to mój ulubiony tort. Jest bardzo lekki, czekoladowy no i oczywiście w smaku przypomina czekoladki Ferrero Rocher.
Wszyscy byli zachwyceni tym tortem. Mama nawet kazała go gdzieś zapisać, żeby o nim nie zapomniała i żeby mogła go kiedyś jeszcze zrobić.
Gorąco Polecam !!!"
Justin
Składniki (tortownica o średnicy 21cm): - 300 g mąki pszennej tortowej
- 180g cukru (dodałam 100g)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody
- 90 g niesłodzonego kakao w proszku
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- 100 ml ciepłej wody
Masa:
- 300 g Nutelli (dodałam mniej)
- 500 g serka Mascarpone
- 250 g orzechów laskowych
- 100 g wafli familijnych orzechowych
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wysmaruj formę i posyp delikatnie mąką. Połącz wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugiej połącz składniki mokre, za wyjątkiem ciepłej wody. Powoli dodawaj składniki mokre do suchych, cały czas mieszając, aby się dobrze połączyły. Następnie dodaj ciepłą wodę i wymieszaj całość. Gotowe ciasto wylej na tortownicę. Piec przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie za pomocą ostrego noża przekroić na 3 części.
Masa: Posiekaj połowę orzechów laskowych, a drugą połowę drobno zmiel. Nutellę wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj orzechy laskowe. Całość najlepiej zmiksować dokładnie mikserem i włożyć do lodówki na 30 min.
· Na blat ciasta nałóż 1/3 kremu. Następnie posyp po kremie pokruszonymi waflami. Nałóż kolejny blat, masę, pokruszone wafle. Całość przykryj kolejnym blatem. Wierch tortu ozdób pozostałą masą i pokruszonymi waflami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na min. 1 godzinkę.
Żródło: Ferrero Rocher