Strony

sobota, 25 sierpnia 2012

MUFFINKI IMBIROWO - CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Dawno nie piekłam muffinek. Na targowisku w mieście były piękne, duże gruszki. No i oczywiście musiałam je kupić, aby upiec coś pysznego. Padło ma muffiny z kruszonką :).
Wilgotne, czekoladowe z chrupiącą imbirową kruszonką.



Składniki na 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 gruszki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

Kruszonka:
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

Wykonanie:
Jajka lekko ubić dodać do nich mleko, olej i cukier. Wymieszać wszystkie suche składniki. Gruszki obrać i pokroić w malutką kosteczkę. Mokre składniki wlać do suchych. Na koniec dodać gruszki. Wymieszać i nakładać do foremek na muffinki. 
Muffinki posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach 20-25 min.

Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić. Gdyby kruszonka okazała się zbyt lepka, dosypać mąki :).



imprezy integracyjne poznań

9 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie ten smak... :) I przyznam, że kuszące to moje wyobrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo pysznie i świeżo, dlatego bardzo chętnie wypróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki fajne papilotki!
    A gruszki bardzo lubię, w szczególności jako dodatek do ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  4. imbir i gruszka - to musi się udać!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszka i imbir to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Imbiru nie lubię, ale i tak muffinę porywam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie gruszki z imbirem. Już sobie wyobrażam, jak te muffiny pachną...

    OdpowiedzUsuń
  8. Muffinki już w piecu :) Nie mogę się doczekać. Z pewnością napiszę czy smakowały :D

    OdpowiedzUsuń