Strony

sobota, 18 sierpnia 2012

POPĘKANE CIASTECZKA ORZECHOWE

W trakcie ostatniego wypieku, pech chciał i zepsuł się mikser :(. Mama z uśmiechem stwierdziła, że i tak dużo wytrzymał :D. 
Znalazłam przepis na szybkie w przygotowaniu ciastka i to bez miksera :P.
Mocno orzechowe, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Polecam!



Składniki na ok. 25 ciasteczek:
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 45 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy kolejne, mokre składniki (jajko, masło, sok z cytryny) i ugniatamy na jednolitą kulę. Masa będzie nieco lepka. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, odrywamy po kawałku forując kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ciastka przez około 12-15 minut.


Źródło: Ciasteczka

róże

13 komentarzy:

  1. Pyszne takie grube ciasteczka. Najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podkradam przepis bo wygladaja przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak małe chlebki :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ubóstwiam wszytsko co orzechowe! Te ciasteczka wyglądają cudnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka REWELACYJNE!!!! wyszło mi 9 szt. i radzę zrobić z podwójnej porcji!!!
    Kolejnt przepis wypróbowany i przez domowników zatwierdzony!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. będę robić w niedzielę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszne,robiłam wczoraj i od razu wszystkie znikły. Super, Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń