Strony

środa, 12 grudnia 2012

TORT MAKOWY

Kolejny makowy przepis świąteczny na naszym blogu :). Tym razem lekki biszkopt makowy bez mąki, przełożony masą orzechową. 
To smak dzieciństwa mojej mamy, która bardzo ucieszyła się że upiekłam właśnie ten tort. 
Ciasto jest bardzo dobre, jednak u mnie nie wywołało "fali zachwytu", pozostaję nadal wielką fanką drożdżowej rolady makowej :).
A Wy jakie makowe słodkości lubicie najbardziej?

Justyna



Cytuję za Domi:

"Składniki na biszkopt:

  • 310g maku
  • 300 ml mleka
  • 300g cukru kryształu
  • 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:

  • 170g cukru pudru
  • 250ml mleka
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 200g masła

Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubić puszysta masę, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu - robimy to, kiedy piecze się biszkopt: Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.

Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie - spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części - jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce."



Żródło: Tort Makowy

18 komentarzy:

  1. wygląda wyśmienicie :) mi na pewno by smakował :) choć póki co mam w planie troszkę inną wersję to ten też na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładny Ci wyszedł, taki wysoki :)
    Ale jeśli mogę Cię prosić, to zamień proszę adnotację, że przepis pochodzi z gazetki na to, że pochodzi z mojego bloga i link, gdyż to ja jestem autorką przepisu i właśnie on był w "Przyślij Przepis". Będzie mi bardzo miło :)
    A jeśli skopiowałaś tekst, to prosiłabym, żebyś ujęła go w cudzysłów i napisała, że to moje słowa :)

    Link tutaj:
    http://domiwkuchni.blox.pl/2012/11/Tort-makowy.html

    A jeśli chodzi o Twoje pytanie - to ja właśnie wręcz przeciwnie, nie cierpię drożdżowych rolad makowych :p

    Pozdrawiam,
    Domi! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domi w kuchni : Zmieniłam adnotację :). Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie i apetycznie wygląda ten tort:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie makowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie ale fakt, rolady makowej nie pobije nic:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cóż za cudo, niesamowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. z makowymi chrupiącymi kuleczkami..:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak dzieciństwa, smak ... bajeczny . Rozczuliłaś mnie- dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja to noga jestem jeśli chodzi o ciasta:( jeść potrafie, ale piec...absolutnie:(

    OdpowiedzUsuń
  11. dotarłam do Was po zostawionym u mnie komentarzu i jestem zauroczona! mnóstwo przepisów :) skzoda, że nie macie facebookowego fanpagea :(
    pozdrawiam
    www.slodkieslone.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. ah faktycznie, ikonka facebooka mi gdzieś umknęła :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. taki tort na bogato:) na święta w sam raz:D

    OdpowiedzUsuń
  14. ładniie wygląda mniam mniam musi byc dobres

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam rozumieć, że tego zalanego maku nie mielimy?

    OdpowiedzUsuń
  16. dokładnie tak:) maku już nie mielimy :)

    OdpowiedzUsuń