Strony

sobota, 15 maja 2010

SERNIK Z PIERNICZKAMI



"Nie jesteśmy w stanie napisać, ile razy go piekłyśmy...:) Jest taki kremowy i delikatny. Polecamy Wam z pierniczkami w polewie czekoladowej i ulubionym nadzieniem ( u nas śliwkowym)."

Składniki na spód:

- 190g ciastek digestive  w czekoladzie 
- 60g masła

Tortownicę  o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka digestive lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


 Składniki na masę serową:

- 80 dag sera twarogowego
- 4 jajka
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 150 g cukru
- 2/3 łyżki kaszy mannej
- 75 g miękkiego masła
- 16 g cukru waniliowego
- około 200 - 250 g pierniczków (jakich lubicie: w czekoladzie, w lukrze, z nadzieniem lub bez - zupełna dowolność :)
- aromat rumowy


Dodatkowo:
 
-kilka kostek czekolady



Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie partiami dodawać ser twargowy, dalej miksując. Dodać masło, budyń w proszku, kaszę manną i aromat rumowy. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć połowę masy serowej, następnie warstwę pierniczków, i resztę masy serowej. Piec około 60 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, wtedy sernik pozostanie biały. Studzić w wyłączonym piekarniku, by nie opadł. Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zetrzeć na górę kilka kostek czekolady lub wcześniej polać polewą czekoladową.

Smacznego!

źródło: sernik z pierniczkami



1 komentarz: