poniedziałek, 14 czerwca 2010

CIASTO JABŁKOWO - ORZECHOWE


"Dla wszystkich tych, którzy są zwolennikami jabłek i orzechów. Gorąco polecam!"

Składniki na ciasto jabłkowe:

    * 1 kg jabłek
    * 4 żółtka
    * 15 dag margaryny
    * 30 dag mąki pszennej
    * 1 łyżka cukru pudru
    * 4 dag drożdży
    * 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
    * 1-2 łyżeczki cynamonu
    * 1-2 łyżki bułki tartej
    * szczypta soli



Przygotować rozczyn z drożdży i łyżeczki cukru. Następnie zagnieść ciasto ze wszystkich składników (oprócz cynamonu)  i podzielić na połowę. 


Wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej pergaminem połowę ciasta. Następnie jabłka posypane cynamonem, a na to następną część ciasta. Najlepiej ją rozwałkować i nałożyć na jabłka. (nie martwcie się, że wygląda to nieestetycznie, gdyż to jest środek ciasta:))

Biszkopty orzechowe:

    * 4 jajka
    * 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni)
    * 3 łyżki bułki tartej
    * 4 łyżki cukru kryształu
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy 4 białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i pieczemy. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.

Masa:

    * ½ litra mleka
    * 2 budynie śmietankowe
    * 25 dag masła
    * cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder).

Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt.

Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.

Smacznego!

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

WŁASNIE BĘDĘ ROBIĆ TO CIASTO NA SIOSTRZENICY KOMUNIĘ MAM NADZIEJĘ ZE BĘDZIE SMAKOWAĆ :)

Justin&Dorothy pisze...

Mamy nadzieję, że będzie smakować :)Czekamy na opinię...

Anonimowy pisze...

Mam zamiar upiec to ciasto na Święta, tylko nie wiem na jak dużą brytfanne przewidziana jest ta ilość składników?

Justin&Dorothy pisze...

Oj bardzo dawno piekłyśmy to ciasto, ale chyba to jest na taki wymiar: 25x35 cm

Anonimowy pisze...

Jak długo i w jakiej temperaturce piec poszczególne ciasta? :)

Justin&Dorothy pisze...

Anonimowy: Biszkopt orzechowy pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
Natomiast ciasto przełożone jabłkami pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut.