Strony

sobota, 12 czerwca 2010

CIASTO DO PIZZY



"Cała rodzinka nabrała ochoty na puszystą pizzę, na cieniutkim spodzie i właśnie ta - taka jest;). Boki są chrupiące i puszyste. Naprawdę godny polecenia przepis!"


Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):
  • 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. 


Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Podawać gorącą :)


 


źródło: przepis



foremki aluminiowe

1 komentarz: