- 220 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 100 g cukru (można dać mniej)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać widelcem:
Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
przepis fajny i prosty! lubie takie ciasteczka do herbatki... pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńMają fajny kształt :) Włąśnie takie ciasteczka są idelane do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńfajny kształt nadałaś tym ciachom, super się prezentują!
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się Wasz pomysł na bloga. Jest tu przytulnie, ciepło i tak pysznie :) A ciasteczka wyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
lubię takie małe słodkości.
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują. i do tego przepis prosty;)
OdpowiedzUsuńCoś musiałam zepsuć, chyba miałam małą torebkę budyniu, bo moje ciasteczka rozpłynęły się na blasze i wogóle nie przypominały waszych śliczności.
OdpowiedzUsuńwielgasia: Może dałaś za mało mąki, ciasto powinno być zwarte :)
OdpowiedzUsuńTak, faktycznie nie zobaczyłam tego wcześniej ale miałam mały budyń. Robiłam te ciasteczka jeszcze dwa razy ( bo moja córa stawia je na pierwszym miejscu swojej ciasteczkowej top listy) i wtedy używałam budyniu o standardowej wielkości były cudne.
OdpowiedzUsuńPyszne i bajecznie kruchutkie...
Justin&Dorothy, właśnie umieściłam Wasze ciasteczka na moim blogu. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńwielgasia: Dziękujemy za info :). Cieszymy się, ze smakowały, pzdr :*
OdpowiedzUsuń