Strony

środa, 7 lipca 2010

CIASTECZKA WANILIOWE

"Dziś polecamy Wam ciasteczka waniliowe - kruche, idealne do herbatki lub kawy."
 



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać widelcem:






Układać na blaszce posmarowanej margaryną i piec w temperaturze 180 stopni około 12 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.








11 komentarzy:

  1. przepis fajny i prosty! lubie takie ciasteczka do herbatki... pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają fajny kształt :) Włąśnie takie ciasteczka są idelane do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny kształt nadałaś tym ciachom, super się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podoba mi się Wasz pomysł na bloga. Jest tu przytulnie, ciepło i tak pysznie :) A ciasteczka wyglądają świetnie!

    pozdrawiam,

    Paula

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie małe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super się prezentują. i do tego przepis prosty;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś musiałam zepsuć, chyba miałam małą torebkę budyniu, bo moje ciasteczka rozpłynęły się na blasze i wogóle nie przypominały waszych śliczności.

    OdpowiedzUsuń
  8. wielgasia: Może dałaś za mało mąki, ciasto powinno być zwarte :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, faktycznie nie zobaczyłam tego wcześniej ale miałam mały budyń. Robiłam te ciasteczka jeszcze dwa razy ( bo moja córa stawia je na pierwszym miejscu swojej ciasteczkowej top listy) i wtedy używałam budyniu o standardowej wielkości były cudne.
    Pyszne i bajecznie kruchutkie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Justin&Dorothy, właśnie umieściłam Wasze ciasteczka na moim blogu. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. wielgasia: Dziękujemy za info :). Cieszymy się, ze smakowały, pzdr :*

    OdpowiedzUsuń