Strony

czwartek, 8 lipca 2010

PASZTECIKI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI

"Bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które pozostaje nam głównie z rosołu oraz innych zup. U nas w domu mama zawsze je obiera  i zamraża. Gdy nazbiera tego dość sporo, robi paszteciki. Ciężko było - jak zwykle - uzyskać przepis od mamy, ale po wielu prośbach udało się:) Jeśli macie jakieś pytania odnoście przepisu - piszcie:) Paszteciki najlepsze są z dodatkiem pieczarek, więc z ich dodatkiem podajemy przepis. Wspaniale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego!"



Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
Drożdże rozrobić z cukrem w dużym naczyniu. Następnie wlać mleko i resztę składników. Wyrobić ciasto by było gładkie.Ciasto powinno mieć konsystencję, tak jak na ciasto drożdżowe. 
Odstawić na ok 1h do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:
  • 1/2 kg startych pieczarek
  • 2 cebule pokrojone i podsmażone na maśle
  • 1/2 kg mięsa gotowanego (różnego rodzaju)

Mięso zmielić razem z cebulą i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą, pieprzem, oregano, majerankiem - według uznania:)

Ciasto podzielić na kule, rozwałkować każdą, posmarować farszem i zawinąć w rulon. Każdy rulon ponacinać i odwinąć farsz z ciastem. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przyprawą do pizzy. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor. Smacznego!



 
foremki aluminiowe


7 komentarzy:

  1. oj, takie jak najbardziej, i do tego barszczyk czerwony;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też od razu skojarzyły się z barszczem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pychotka! bardzo lubie takie paszteciki do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszyscy jak paszteciki to barszcz...no cóż, ja też :P

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszniutko wyglądają...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale dawno nie jadłam pasztecików! koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń