Strony

poniedziałek, 16 sierpnia 2010

CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ KOKOSOWĄ

"Przepis pochodzi z zeszyciku naszej mamy:) Jak widać na zdjęciu obok, nieraz  z niego korzystałyśmy. No cóż, zdarza się ubrudzić kartki z przepisami, zwłaszcza nam:)

Mama zatęskniła za jabłecznikiem, który kiedyś moja babcia bardzo często robiła. Oczywiście od razu zabrałyśmy się do pracy.Wyszło wspaniałe - przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia kroiła je jeszcze cieplutkie:)

Ciasto bardzo długo utrzymuje świeżość. Na drugi dzień jest o wiele lepsze, bo wilgotne. 
Można zamiast jabłek dać powidła śliwkowe.

Naprawdę godny polecenia przepis!


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę.


 
  • 1,5 litrowy słoiczek konfitury jabłkowej
  • łyżeczka cynamonu
Wyłożyć konfiturę wymieszaną z cynamonem na przygotowane wcześniej ciasto. 



 Pianka kokosowa (przygotować ok.: 20 minut przed końcem pieczenia):
  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru (ja dałam 150 g)
  • 100 g wiórek kokosu
  • 60 g mąki krupczatki
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wsypać kokos i mąkę krupczatkę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na pieczone już ok. 40 minut ciasto i piec  je jeszcze 20 minut. Temperatura pieczenia to ok: 180 stopni. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.




4 komentarze: