"Dziś proponujemy Wam przepis na domowe muesli:)
Robimy je prawie co tydzień :P.
Jest bardzo chrupiące, miodowe i maślane ... Doskonale smakuje z jogurtem:) Można dodać sobie orzechy, suszone owoce, co tylko chcecie. Przepis pochodzi z programu Rachel Allen, Polecamy!"
Robimy je prawie co tydzień :P.
Jest bardzo chrupiące, miodowe i maślane ... Doskonale smakuje z jogurtem:) Można dodać sobie orzechy, suszone owoce, co tylko chcecie. Przepis pochodzi z programu Rachel Allen, Polecamy!"
Składniki:
- 125 g masła (dałyśmy 100 g)
- 150 ml miodu
- 50 g płatków owsianych
- 100 g pestek z dyni
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g wiórek kokosu
- 100 g płatków migdałów
Wykonanie:
Masło roztapiamy i dodajemy miód (dodałyśmy jeszcze łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu muesli ma taki śliczny kolor)). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie. Następnie wykładamy na dużą blachę równomiernie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni. mieszamy muesli. Podczas pieczenia sprawdzamy boki blachy i raz za czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Po ostudzeniu można dodać suszone owoce. Przechowujemy w puszce lub pojemniku!
domowe najpyszniejsze..
OdpowiedzUsuńz jogurtem lubię
świetnie wygląda;D w sam raz na sniadanko;)
OdpowiedzUsuńpyszne! ja bez jogurtowo-mlecznych dodatków zajadam... czyli na sucho :)
OdpowiedzUsuń....Podczas pieczenia sprawdzamy boki blachy i raz za czas....
OdpowiedzUsuńmożna prosić o jakąś korektę tego przepisu?
rozumiem że pieczemy 25 minut i co jakiś czas mieszamy...a o co chodzi z tymi bokami?
reve82: Mieszamy muesli drewnianą łyżką, aby się zbytnio nie przypaliło
OdpowiedzUsuń