"Przepis ten jest bardzo często wykorzystywany w naszej rodzinie. Kiedyś mama znalazła go na tej stronie i od tego momentu sernik ten pieczemy kilka razy w roku :-).
Jest bardzo kremowy, puszysty i smakuje wszystkim.
Oto wykonanie naszej kochanej mamy, która upiekła go bez spodu. Gorąco Polecamy!"
Ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
- 1,2kg sera
- 2 budynie śmietankowe /bez cukru/
- 1/2 litra kremówki
- 1 szklankę cukru- 1/2 szkl.do sera, 1/2 szkl.do białek
- 8 jajek
- cukier waniliowy
Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku. Na sam koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Używałyśmy formy o wymiarach 25cm x 35cm.
Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, zmiksować, a następnie kolejno dodawać po jednym żółtku oraz budynie, następnie dodajemy ubitą pianę z białek, na końcu wcześniej ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed dodaniem śmietany ubitej. Piec godzinę w 180 stopniach.
Widać, że bardzo puszysty:)
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek! Bardzo mi się podoba, a ja kocham serniki:)))
OdpowiedzUsuńPiękny i na prawdę puszysty :)
OdpowiedzUsuńoch, rzeczywiście. rewelacyjnie puchaty ;]
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Chętnie skusiłabym się na jego kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ja tam wszystkie serniki uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWitajcie! Aż się roześmiałam jak zobaczyłam, że nasze serniki tak się zgodnie pojawiły jeden obok drugiego w na stronie Durszlaka:)
OdpowiedzUsuńWasz wygląda niezmiernie apetycznie i dokładnie tak jak sernik pieczony przez Moją Mamę:) Pzdr Aniado
piękny sernik! uwielbiam takie bez spodu
OdpowiedzUsuńbardzo piekny sernik! wyglada niesamowicie pysznie i chetnie zjadlabym kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńOwszem puszysty ale słodki i nie czuc SERA!!!!
OdpowiedzUsuńJak można nie czyć sera jak w serniku jest go 1,2kg?? Cukru oczywiscie można ująć:) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńA na jakiej wielkości blachę, jeśli można zapytać, bo nikt nie pisze tego w przepisach.
OdpowiedzUsuńPiekłyśmy na blaszce o wymiarach 37 cm x 27 cm
OdpowiedzUsuńJej ale na tym blogu smierdzi zawiscią... Anonimowy polecam Ci skorzystać z innych przepisów innych blogerów jeśli te tutaj Ci nie odpowiadają a tutaj po prostu nie zaglądaj bo z zazdrości można czasem skrętu kiszek dostać....
OdpowiedzUsuńserniczek wspaniały i potwierdzam jest puszysty!!! a cukier? kwestia gustu ja dałam szklankę ale nadrobiłam rodzynkami...
polecam jak większość przepisów z tej strony.
Serniczek pyszny ale mnie się nie upiekł dół z ciasta tylko wyszedł zakalec. Może lepiej piec bez spodu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam sernik na Święta i muszę powiedzieć, że jest REWELACYJNY!!! Spód podpiekłam najpierw sam, a potem już piekł się z masą serową. Serniczek wyszedł bardzo puszysty, delikatny jak chmurka i bardzo niewiele opadł. Zatem POLECAM GORĄCO!
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Bardzo się cieszymy, że sernik się udał :)
OdpowiedzUsuńRobie juz go poraz setny chyba i zawsze wychodzi przepyszny i bardzo puszysty. Nie ma lepszego sernika, podaje ten przepis wszystkim. Dziekuję
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie budyniu, trzeba go przygotować wg przepisu, czy wsypać tylko proszek?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Trzeba wsypać budyń jak proszek do sera :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze tak mało dokładny przepis i nie jest podane w jakiej formie go piec.
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Forma 25cm x 35 cm
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać Ten sernik naprawde jest Wspaniały,upiekłam go dzisiaj na jutrzejsze urodziny.Wogule nie opadł.piekłam go tylko 40 minut pycha Polecam Pozdrawiam!!!!
OdpowiedzUsuńA mi niestety opadł... Dopóki się piekł był super ponad blaszkę aż, potem wyłączyłam piekarnik i nie ruszałam nic, nie otwierałam tylko zostawiłam, żeby wystygł. Jak wróciłam do domu po 2 godzinach to był już malutki... Gdzie był błąd?
OdpowiedzUsuńOgólnie jest smaczny ale usiłuję zrobić taki naprawdę puszysty :)
Pozdrawiam,
Marta
Mata: Hm... trudno powiedzieć, może piana z białek nie była dobrze ubita :)
OdpowiedzUsuńWitam . Pieklem ten serniczek juz wiele razy. Jest super !!!Wszyscy sa zachwyceni ! Jestem facetem po piecdziesiatce i ten srniczek byl moim pierwszym wypiekiem ...teraz jestem mistrzem ....to moja nowa pasja ...pozdrawiam Wszystkich . Zbyszek
OdpowiedzUsuńWitam Justin&Dorothy,
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do upieczenia tego sernika w najbliższy weekend, ale jako osoba mało doświadczona w pieczeniu mam kilka wątpliwości i pytań. Będę wdzięczna jeśli znajdziecie czas, żeby odpowiedzieć:
1) W przepisie jest podane, że piekłyście w blaszce 35x25 cm, a potem w komentarzach 37x27. Chciałabym upiec ten sernik w tortownicy o średnicy 33 cm. Myślicie, że się nada, czy będzie za mała?
2) Niejasne jest dla mnie czy to ciasto najpierw należy podpiec samo, czy na surowe położyć masę serową i piec razem. W komentarzach są sprzeczne uwagi na ten temat. Co radzicie?
3) Pieczemy w 180 stopniach, ale góra-dół czy tylko góra albo tylko dół?
4) Szczerze mówiąc na zdjęciu to wygląda jakby to był sernik bez spodu... Czy to ciasto takie cieniutkie wychodzi?
5) Myślicie, że można na górze dać polewę czekoladową albo krem śmietanowy? Tak się zabezpieczam, jeśli mi sernik popęka albo klapnie i nie będzie taki pięknie równy jak wasz.
6) Jakiego rodzaju sera używacie? Nazwa firmowa by mi pomogła. Nie bardzo się na tym znam.
Trochę się porywam z motyką na słońce z tym sernikiem, ale piekłam już z waszych przepisów ciasto z gruszkami i kruszonką i czekoladowo-pomarańczowe - wszystko wyszło świetnie, bez jakiś zakalców czy czegoś podobnego.
To teraz czas na sernik.
Dzięki za przepisy i czekam na odpowiedzi.
Marta
Anonimowy: Można upiec sernik bez spodu na zdjęciu właśnie jest bez spodu. Jednak jeśli będziesz piec ze spodem najlepiej podpiec ciasto kruche ok. 25 do 20 minut, a potem nałożyć masę serową. Co do tortownicy możesz dać troszkę więcej sera np. 1,5 kg. Pieczemy w 180 stopniach góra - dół. Jasne że można dać coś na górę. Osobiście polecamy bardziej polewę czekoladową :D Używamy sera swojskiego, mama przynosi od gospodyni domowej. Ser ten mielimy dwu krotnie. Jeśli jednak nie masz dostępu do takiego sera proponujemy kupić zwykły twaróg półtłusty np. z firmy piątnica lub z innej i zmielić do 2 razy przez maszynkę. Można tez kupić ser gotowy do serników jednak nam taki typ nie odpowiada.... :)Z takimi serami różnie bywa :D
OdpowiedzUsuńTrzymamy kciuki za sernik i czekamy z niecierpliwością na relacje jak wyszedł :)
Robiłam rożne serniki .Spróbuje tego tez .Nowością jest dla mnie smietanka .Mieszkam we Włoszech i tu nie ma sera dobrego ba serniki wiec używam ricotty .Zobaczymy co wyjdzie .
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekł się sernik.Bez spodu.Nie mogę się na niego napatrzeć i przestać wąchać.Rewelacja.Dodałam aromatu waniliowego.
OdpowiedzUsuńDobrym serem na serniki jest / Mój Ulubiony /z Wielunia. bez polepszaczy wspaniały tłusty ser.polecam
OdpowiedzUsuńPiekłam dzisiaj rano ten sernik,wygląda obłędnie,smakuje tez przecudownie.O taki przepis na puszysty sernik mi chodziło:) Polecam!!!Gosia
OdpowiedzUsuń