"Nowy przepis i nowa odsłona naszego bloga:)
Dzisiejszy wypiek: Butter Twist :)
Za oknem pada deszcz... W taką pogodę przeważnie nic się nie chce robić. Przeglądając nasz segregator z przepisami natknęłam się na ten oto przepis.
Z racji tego, że miałam dziś duuużo wolnego czasu, postanowiłam upiec maślane ciasteczka Marthy Stewart. Ciastka są przepyszne, mocno maślane, kruche....i waniliowe (dodałam paczkę cukru waniliowego).
Oczywiście nie zostało już ich za wiele (braciszek zjadł już sporo), musiałam więc ocalić parę do zdjęcia :D"
Składniki na ok. 40 ciasteczek:
- 1/2 szklanki miękkiego masła (ok.100g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstratu waniliowego
- 1 białko
- 1 1/2 szklanki mąki
Wykonanie:
Masło i cukier miksujemy na gładką masę, w oddzielnej misce miksujemy wanilię i białko na sztywną pianę. Do zmiksowanej masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy całość do czasu, aż wszystko razem się połączy.
Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki, z których formujemy małe ruloniki:
Następnie zginamy rulonik w taki oto sposób:
Przekładamy prawą część na drugą stronę:
Postępujemy tak 3 razy:
Powstaje nam takie ciasteczko... :)
Gotowe ciastka wykładamy na blaszkę posmarowaną margaryną. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy 13-15 minut. Ciastka mogą być przechowywane w szczelnym pojemniku przez 3 dni. Smacznego ! :)
12 komentarzy:
Jakie śliczne te ciasteczka. Aż by się chciało chwycić i od razu spałaszować:-)
Niby zwykłe kruche ciasteczka, jednak ten splot dodaje im sporo uroku.
fajny i prosty przepis, a kształt ciasteczek przyciąga uwagę
nowa odsłona bloga jak najbardziej na tak
Fajne, takie świderkowe ciacha:))
Urocze te spiralki. :)
Sliczne!:)
Mocno maslan, oproszne cukrem..ach nic mi wiecej nie trzeba;)
jakie urocze ciasteczka:)
maslane i chrupiace - pychotka:)
urocze
same pyszności tutaj :) Piękne ciacha :)
urocze i proste - ale zawijaski podobaja mi sie najbardziej. Sliczne zdjecia:)
Te ciasteczka wyglądają fantastyczne, będę musiała się przekonać jak smakują .
Smakują równie fantastycznie, właśnie się nimi zajadam :)
Prześlij komentarz