Strony

wtorek, 21 września 2010

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO - Wszystkiego Najlepszego Siostrzyczko!


"Sernik pieczony z okazji urodzin siostrzyczki:*

Justynko,
Życzę Ci wszystkiego co najlepsze:
* Miłości - tej jedynej, najpiękniejszej;
* Uśmiechu -  towarzyszącego Ci w codziennym życiu;
 *Wytrwałości - w dążeniu do zamierzonych celów;
*Spełnienia marzeń - tych malutkich i dużych;
*Zdrówka, które jest w życiu najważniejsze.
Wiedz, że zawsze Ci pomogę, zawsze możesz liczyć na moje wsparcie i dobre słowo. Będę tęsknić, kiedy będziesz w K.:*
Sto lat!:*


Dorothy"


Składniki na ciasto:

  • 5 białek
  • 4 - 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g stopionej margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórek kokosowych 
Sposób: 
Jajka obijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Następnie mieszamy z kokosem. Całość wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy (nie mikserem!) Dodajemy również zimną, stopioną margarynę. Ciasto przekładamy na wyłożoną pergaminem do pieczenia tortownicę o średnicy: 21 cm. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, ok. 30 minut, do tzw.: "suchego patyczka". 
Zimne ciasto przekroić na połową. Nasączamy blaty sokiem z połowy cytryny i 1/3 szklanką wody.

Dodatkowo:
  • 100 gramów czekolady deserowej (u mnie "Wedel")
 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią pierwszy blat ciasta.



Składniki na masę serową i galaretkę truskawkową:

  • 450 g twarogu (użyłam: Twaróg Delikatny Rodzinny śmietankowy "Président")
  • ok. 210 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 450-500 gramów truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier puder (ok. 3 łyżki, w trakcie przyrządzania masy serowej należy spróbować czy jest dość słodka, w razie potrzeby dodać więcej cukru)
  

Masa serowa:
250 g truskawek rozdrabniamy w blenderze kuchennym. Dodajemy cukier puder, ser, jogurt i mieszamy wszystko na gładką masę.
3 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem - ok. pół szklanki. Mieszamy, do rozpuszczenia i wystudzenia żelatyny. Następnie wlewamy ją do masy serowej, mieszamy i wykładamy na biszkopt włożony do tortownicy*. Przykrywamy 2 częścią ciasta. Całość wkładamy do zamrażarki na ok.: 10-15 minut - na czas przygotowania galaretki truskawkowej.
 
Galaretka truskawkowa:

Truskawki: 200-250 g rozdrobnić tak jak poprzednio. Galaretkę wsypać do szklanki, zalać wrzątkiem  (ok. 2/3 szklanki) i wymieszać dokładnie. Zimną galaretkę wlać do rozdrobnionych truskawek i wymieszać. Całość wylać na 2 biszkopt. Wożyć ponownie do zamrażarki na ok. 10-15 minut. 

Następnie włożyć gotowy sernik na noc do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

 
* Tortownicę wyłożyłam po bokach pergaminem:
Najpierw posmarowałam cieniutko boki margaryną i obłożyłam papierem. Dzięki temu, po odpięciu boków tortownicy i zdjęciu pergaminu tort miał równiutkie boki:)

13 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego ode mnie!
    A sernik piękny.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny serniczek! Taka wypasiona wersja:)
    A dla Siostry wszystkiego co najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, gdyby mi ktoś na urodziny takie ciacho przygotował...

    Dołączam się do życzeń, oczywiście! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję wszystkim za życzenia i Tobie siostrzyczko! :-) Serniczek był przepyszny, delikatny, nie za słodki :) REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik przepiękny, ale skoro i przepyszny to pozostaje dołączyć się do życzeń i życzyć spełnienia...
    Wszystkiego najpiękniejszego!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. oj piękny ten serniczek, piękny i pyszny. Aż się rozmarzyłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dużo zdrówka, szczęścia i miłości dla siostry! ;]
    piękny serniczek. jak tort, taki prawdziwie urodzinowy ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszego!!!...sernik śliczny

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystkiego naj, naj, najlepszego!!!

    sernik jest cudny:) i ten smak - truskawkowy, ach pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łał! Ale wypasiony torcik ! Zupełnie bym się nie pogniewała gdyby mi ktoś sprawił takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń