" Pyszne, bułeczki jeszcze cieplutkie... :-) W sam raz na śniadanko lub kolację. Bardzo nam smakowały i gorąco polecamy !!"
Składniki na 12 bułeczek:
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 - 2 łyżki miodu
- 1 łyżka (17 g) masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka wrzącej wody
W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Ponadto:
Ponadto:
- 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (dodałam 4)
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20 cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
Dla maszynistów:
W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości. Odgazowując (uderzając lekko dłonią) i zostawić, by odpoczęło na stolnicy 5 minut.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 20 cm, zawiązać go w pojedynczy węzeł, dłuższą, wystającą część założyć pod spód i lekko przycisnąć (ja uformowałam tradycyjne bułeczki). Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.
Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.
Dla maszynistów:
W maszynie umieścić wg kolejności: nasze ostudzone płatki owsiane, potem resztę składników mokrych, składniki suche, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', poczekać, aż wyrośnie w maszynie. Wyjąć, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego!
źródło: Bułki razowe
10 komentarzy:
świetne :-) a jak myślicie dziewczyny, bo ja planowałam zrobić bułki z mąki żytniej (nie mogę dostać u siebie w małym mieście żytniej...), czy żytnia też się nada?
Ladne buleczki, dawno nie pieklam razowych..hmn musze sie rozjrzec za maka:)
alez cudne! takie rowniutkie, okraglutkie i rumiane, a przede wszystkim pyszne, wiec zabieram jedna na sniadanko:)
Jakie ładne te bułeczki:) Takie okrąglutkie:)
Pozdrowienia:)
na śniadanie byłyby idealne;)
śniadanie z takimi cudeńkami to prawdziwa rozkosz...
kabka: Myślę, że z mąki żytniej również można upiec te bułeczki, ale radzimy dać również mąkę pszenną :-)
Żytnią można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w dużym hipermarkecie :)
Od dawna szukałam przepisu na takie bułeczki! Dzięki!!
odnośnie mąki...
ja pojechałam do młyna [w małym mieście] - tam kupiłam mąkę żytnią pełnoziarnistą
wybór nie był duży - nie było na przykład mąki pszennej chlebowej dostępnej w detalu [powiedzmy 10kg], ale tę można kupić np. w Lidlu, typ 650 - ma odpowiednią ilość białka
coś pysznego :P
Prześlij komentarz