Strony

sobota, 2 października 2010

PIERNIK Z POWIDŁAMI

"To jedno z naszych ulubionych ciast :).
Od dawna miałyśmy ochotę na taki właśnie piernik... lekko kakaowy, wilgotny, z domowymi powidłami śliwkowymi mamy, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa. Mama podawała go z dużą ilością domowej polewy czekoladowej. 
Nigdy nie potrafiłyśmy się oprzeć zjedzeniu cieplutkiego kawałeczka piernika z zastygającą polewą...
Zawsze na koniec jadłyśmy wilgotny środek ciasta - oczywiście nasze ręce i buzie były całe od czekolady :D.
Przepis pochodzi z notatek kulinarnych naszej babci."




Składniki na 2 pierniki (keksówki o wymiarach: 40cm x 9cm)
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (my dałyśmy 1)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 250g margaryny
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie: 
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i przyprawą. Stopniowo dodawać wszystkie składniki. Piec 50 minut w 200 stopniach. Smacznego!

16 komentarzy:

  1. wyglada bardzo smakowicie:) ach narobilas mi ochote na takie smaki, mniam:)

    ja robie podobny, tylko u mnie nazywa sie murzynek z dzemem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...piernik z powidłami to jest to!
    Pyszne ciasto nie tylko na święta :))
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało świętami! Ale mi smaka narobiłyście. Pierniczek wygląda pięknie, z chęcią bym zjadła kawałeczek jeszcze ciepłego.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. w sam raz dla mnie ;D idealny na świeta;) piernika jeszcze nie robiłam, więc czas w końcu spróbować ;) zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernik mięciutki! Bardzo ładnie wygląda. Lubię wypieki, do których dodaje się powideł, a teraz śliwek jest zatrzęsienie - przepis iście jesienny! Musze chyba przygotowac sobie taki słoiczek powideł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm...
    lekkie, delikatne i puszyste. czyli.. idealne ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Swego czasu pierniki były moimi ukochanymi ciastami. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile tych jajek? Bo nie napisalaś, a chętnie bym zrobiła takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. anonimowy: 2 jajka :) dziękujemy za trafne spostrzeżenie :D

    kuchareczka: koniecznie zrób domowe powidła a nie pożałujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Piernik kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia, uwielbiam jego zapach! Do tej pory robiłam piernik z budyniem, ale z powidłami też muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też taki robię. Tylko proponuję zamiast cukru dodać kilka łyżek miodu. I dodać bakalie: orzechy, rodzynki - będzie bardziej świątecznie. A wierzch udekorować polewą czekoladową, ale nie taką ze sklepu tylko zrobić samemu z masła i kakao.
    Smacznych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ile to jest "słoiczek"?

    OdpowiedzUsuń
  13. My dajemy słoik powideł takich jak są dżemy w sklepach:). To jest chyba pojemność słoika 0,3 litra :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kuchcik
    Nie wiem, w którym miejscu popełniłem błąd. W środku pozostała nie upieczona masa mimo temperatury 180 do 200 stopni i czasu pieczenia 50 minut!

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy: Hm... dziwne ponieważ z tego przepisu piernik wychodzi zawsze pyszny :). Może piekłaś ciasto bez termoobiegu....

    OdpowiedzUsuń