"Ciasto pieczone z okazji odwiedzin cioci z rodzinką. Piekłyśmy je 2 dni przed przyjazdem gości, więc kiedy przyjechali zostało kilka kawałków:). Mama określiła je jako "pociągające". Kiedy zjesz jeden kawałek, to potem następny i następny... Ciasto ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękkie. Z dodatkiem czekolady smakuje wyśmienicie! Polecamy!"
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 2 jajka
- 100 g mleka
- 1 łyżka rumu
- 5 łyżek cukru
- 16 g cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier trzcinowy "Demerara" - do posypania
Składniki na nadzienie:
- 350 g kremowego sera (u nas swojski twarożek, dwukrotnie zmielony)
- 1/4 szklanki cukru (można dać więcej)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duże jajko
- 110g-130 g czekolady deserowej - pokrojonej
- 1/4 szklanki stopionego masła
Przygotowanie:
Wymieszać i wyrobić składniki na ciasto: mąkę, masło, jajka, mleko, rum, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Posypać mąka blat i wyłożyć ciasto. Rozwałkować je cieniutko na kwadrat o wymiarach 35cmx35cm. Posmarować ciasto stopionym masełkiem, wyłożyć masę serową i posypać pokrojonymi kawałkami czekolady. Zwinąć ciasto w rulon. Przenieść go na natłuszczoną blaszkę i połączyć brzegi, aby powstał pierścień. Przy pomocy pędzelka posmarować ciasto mlekiem i posypać cukrem trzcinowym "Demerara". Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 30-40 minut. Smacznego!
3 komentarze:
Espaniale musi smakowac takie ciasto:) Nigdy jeszcze nie łączyłam takich smaków:)
Wspaniale wygląda:) A o smaku to... marzę sobie... mmm:)
wygląda niezwykle kusząco, wcale się nie dziwie że się je kawałek za kawałkiem
Prześlij komentarz