"Kiedy zobaczyłyśmy przepis na to ciasto na jednej ze stron internetowych, musiałyśmy je upiec. Oprócz tego, że pięknie wygląda, to równie cudownie smakuje. I nie przesadzamy, w ciągu paru godzin, ciasto zniknęło z talerza, więc o czymś to chyba świadczy...:) Główny składnik - żurawina - wspaniale komponuje się z delikatnie cynamonowym ciastem. Wypiek jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Zawiera również zdrowe i pyszne płatki owsiane...:)
Gorąco polecamy:)".
Składniki (forma kwadratowa o wymiarach 24x24):
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek masła (nie może być zbyt miękkie)
- 16g cukru waniliowego (1 opakowanie)
Nadzienie:
- 1 szklanki suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 duże jajko lekko ubite
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 16g cukru waniliowego - opcjonalnie
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, następnie odcedzić i odstawić by wystygły. Mąkę, płatki, masło, cynamon, sodę, sól i cukry wymieszać i wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę, a 1/4 pozostawić na górę (schłodzić w lodówce ok.30 minut). Jajko zmiksować ze śmietaną, cukrem i mąką. Wymieszać wszystko z żurawiną. Nadzienie wylać na ciasto.
Następnie pokruszyć pozostałym ciastem (robiłyśmy to rękami oprószonymi sporą ilością mąki, gdyż ciasto jest klejące). Piec 45-50 minut w 180 stopniach.
źródło: Cranberry Bars
źródło: Cranberry Bars
Chyba kiedyś się na nie skuszę. Raz piekłam z wiśniami takie owsiane ciasto i bardzo mi smakowało...
OdpowiedzUsuńKiedyś koniecznie upiekę. Uwielbiam, cynamon, uwielbiam żurawinę, uwielbiam płatki owsiane ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam. Bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń