Strony

niedziela, 24 kwietnia 2011

WILGOTNE CIASTO JABŁKOWE Z KRUSZONKĄ

 

"Dzisiaj publikujemy przepis na jedno z ciast, które zagościło na świąteczno-imieninowym stole:).  Proste w wykonaniu, smaczne, a jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu. To jedyne ciasto bez kremu, którym goście mogli się rozkoszować:). Jakie inne smakołyki przygotowałyśmy...? Na razie niech pozostanie to tajemnicą:)"

Składniki na ciasto (blaszka o wymiarach 24x24):


- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru - 
Muscovado

- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka 

Dodatkowo:

- litrowy słoiczek konfitury jabłkowej (u nas domowej roboty:))
- łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao  
- 60 masła
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
 
Mąkę i kakao wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka.

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. 
 
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozłożyć równomiernie jabłka, posypać cynamonem i kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na 15-20 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. jaka rozpusta!
    och.

    cudownych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda świetnie. mi by wystarczyła sama kakaowa kruszonka, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń