"Zbliżają się kolejne imieniny mojego taty. W niedzielę odwiedzi nas bardzo dużo gości.... :).
Znowu czekało mnie pieczenie ciast i ciasteczek, aby wszystkich zadowolić słodkościami. Pierwszą moją propozycją dla jutrzejszych gości są ciasteczka z karmelem.
Jak to mój brat określił: "no, to jest to...:D Pycha!" Bardzo mu smakowały, mam nadzieję, że innym też będą :) Polecam !"
Ciastka:
125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
250 g mąki
115 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Karmel:
30 g masła
95 g cukru
160 g mleka skondensowanego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze albo w misce i zagnieść ciasto. Będzie dosyć twarde, ale pod wpływem wałkowania, będzie bardziej miękkie.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać ciastka okrągłą foremką. Moja miała 5 cm średnicy.
Piekarnik nagrzać do 170 st C (lub 150 st z termoobiegiem).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 3 cm odstępy.
Wstawić do piekarnika i piec 15-17 minut (na termoobiegu 13-15 minut).
Ciastka powinny być delikatnie złote, ale nie brązowe.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić ciastkom wystygnąć.
Ostudzone ciastka przekładać karmelem:
Karmel:
Cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie bardzo powoli (może pryskać) wlewać mleko i ciągle mieszając gotować do czasu aż karmel zacznie gęstnieć. Podgotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Letnim karmelem przekładać ciastka i sklejać je po dwa.
125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
250 g mąki
115 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Karmel:
30 g masła
95 g cukru
160 g mleka skondensowanego
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze albo w misce i zagnieść ciasto. Będzie dosyć twarde, ale pod wpływem wałkowania, będzie bardziej miękkie.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać ciastka okrągłą foremką. Moja miała 5 cm średnicy.
Piekarnik nagrzać do 170 st C (lub 150 st z termoobiegiem).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 3 cm odstępy.
Wstawić do piekarnika i piec 15-17 minut (na termoobiegu 13-15 minut).
Ciastka powinny być delikatnie złote, ale nie brązowe.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić ciastkom wystygnąć.
Ostudzone ciastka przekładać karmelem:
Karmel:
Cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie bardzo powoli (może pryskać) wlewać mleko i ciągle mieszając gotować do czasu aż karmel zacznie gęstnieć. Podgotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Letnim karmelem przekładać ciastka i sklejać je po dwa.
Źródło: Markizy z Karmelem
5 komentarzy:
Widzę, że będzie rozpusta...:) A Ty wogóle próbowałaś...:D?:D
OMG! pyszności:)
mmm... za karmel oddam wiele!
faaajne :)
Wspaniałe. A mi marzą się takie z kremem czekoladowym!
Prześlij komentarz