"Po powrocie z Włoch trudno było wrócić do "normalności" :). Jest to bardzo piękny kraj, mam nadzieję, że będę tam jeszcze nie raz... :P Rogalików francuskich (które był tam podawane) masz już dość na dobre kilka miesięcy. W czasie pobytu we Włoszech nie znalazłam, żadnej cukierni... co było dla mnie wielkim zdziwieniem, ale za to Pizzeri było bardzo dużo :)
Dziś Polecam Zaletti, małe kukurydziane ciasteczka pochodzące z obszaru Wenecji, mają one charakterystyczny spłaszczony kształt rombu.
Myślałam, że będą to takie normalne, zwykłe ciasteczka. Myliłam się! Są przepyszne, miękkie w środku, z dodatkiem rodzynek po prostu Pycha :) Idealne na podwieczorek lub jako deser z lampką dobrego włoskiego wina :D"
Justin
Składniki:
- 125 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 75 g cukru (użyłam 50g cukru)
- 2 jaja
- 50 g rodzynek sułtańskich (dałam 80g)
- szczypta soli
Wymieszać obie mąki i rodzynki. W osobnej misce ubić jajka z cukrem i solą. Do mąki dodać masło i ubitą masę jajeczną. Wszystko razem zagnieść. W razie potrzeby można dodać mleko.
Gotowe ciasto rozwałkować, foremką w kształcie rombu wykrawać ciasteczka i układać na blaszce. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: Zaletti
Źródło: Zaletti
11 komentarzy:
Wyglądają świetnie :)
Zaletti pełne zalet :) Szybkie, pięknie się prezentują i zapewne świetnie smakują!
chetnie bym sobie je pochrupala:)
Uwielbiam włoskie smaki:)
fajne te ciacha! :)
nie wiedzialam, ze takie istnieja, ale wiem ze na bank sa pyszne ;)
och, nie ma to jak włoska kuchnia... po powrocie z Sycylii strasznie tęskniłam za pastami, choć przytyłam na nich ze 2kg. Ale włoskich słodyczy jakoś się nie najadłam - też karmili mnie (pseudo) francuskimi rogalikami, więc chyba sama muszę zrobić takie jak Ty ciasteczka, by poczuć słodki smak Italii :)
Już mi tego brakuje... :( Mam nadzieję, że na wyspach też będę miała wenę do pieczenia. Śliczne zdjęcie i pewnie są smaczne!
Kisses for all family inter alia for you! Dorothy:*
pe.es: Zgadzam się z Tobą nie ma to jak kuchnia włoska, szczególnie pasty...:)
proste i smaczne ciasteczka
Zrobione - idealne jako dodatek do kawki lub mleka dla dzieci :)
N.
Prześlij komentarz