"Od kilku tygodni polowałam na cukinię w sklepach... (w końcu kupiłam) :P. Wstąpiłam do Empiku po magazyn "Kuchnia" w którym był dodatek z przepisami Kuchni Greckiej.
Wyczerpana kilkugodzinnymi zakupami i głodna czekałam na brata, oglądając te piękne fotografie i świetne przepisy. Natknęłam się na przepis na placuszki z cukinii.
Po powrocie do domu już wiedziałam co zrobię na dzisiejszy obiad.
Placki robi się szybko, są bardzo delikatne i lekkie. Z pewnością będzie to jeden z moich ulubionych przepisów. Osobiście bardzo mi smakują więc polecam ten przepis :)"
Składniki na ok. 20 placuszków:
- 3 cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- 1/2 dużego pęczka ziół mieszanych
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 400g jogurtu naturalnego
- sól
- 1/2 dużego pęczka ziół
Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórą na grubej tarce. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok.
Zrobić sos: zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać wraz z czosnkiem i wymieszać z jogurtem. Posolić do smaku, odstawić.
Odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita, dodać pokrojone zioła. Wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę mąki.
Placuszki nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową, smażyć na złoty kolor.
Podawać z sosem.
Robilam te placuszki, nawet korzystalam z tego samego przepisu :) Sa pyszne, prawda? Znow narobilas mi na nie ochoty :))
OdpowiedzUsuńmajka: Oj pyszne :):) Bardzo :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie smażenia i zjadłam pierwszego, wyszedł super! Wprawdzie nie miałam zółtego sera ani produktów na sos, ale i tak jest pycha! ;)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Właśnie nam przypomniałaś jakie te placuszki sa pyszne... :) Musimy zrobić jak tylko kupimy cukinię :D
OdpowiedzUsuńMi jakoś nie wyszły niestety :( Chyba za duże oczka na tarce miałam ;>
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Może nie odsączyłaś cukinii z nadmiaru soku :)
OdpowiedzUsuńA jak za zadkie to mozna mąki zamiast bulki dosypax?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Jak najbardziej można dosypać mąkę :)
OdpowiedzUsuńA nie twarde są ze skórą,bo ja zawsze obieram ale ciekawa jestem nowego smaku :)
OdpowiedzUsuńA trzeba wydrążyć pestki z cukinii?
OdpowiedzUsuńanonimowy: Nie skórka jest równie miękka jak cukinia :) Pestek również nie trzeba wydrążać :) Należy tylko pamiętać, kiedy cukinia puści sok to trzeba ją odlać. Jeśli się tego nie zrobi to trzeba dodać więcej bułki, aby ciasto nie było zbyt lejące :)
OdpowiedzUsuńWitam. Dziś zamierzam robić placuszki:) Mam tylko pytanie o wagę cukinii... ile mniej więcej mogły ważyć te trzy, które podano w przepisie? Pytam, bo dostałam taką która waży prawie 3 kg i nie wiem ile razy więcej pozostałych składników dodać :) Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńśrednio cukinia waży ok. 270g (ale taka malutka sklepowa), więc jeśli chcesz zrobić z 3kg cukinii musisz ponad trzy razy więcej składników dodać :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki ,sa wyśmienite!
OdpowiedzUsuńHejka
OdpowiedzUsuńJa dziś robiłam te placuszki pierwszy raz, oczywiście pierwsze trzy były trochę dziwne, ponieważ chyba zbyt mało odsączone, ale pozostałe super.
Smak rewelacja :-)))))
Witam,
OdpowiedzUsuńzrobiłam placuszki wyszły przepyszne :)... trochę zmodyfikowałam przepis - nie miałam sera żółtego więc dodałam fetę i suszone pomidory... niebo w gębie!
Dzisiaj wypróbuję ten przepis :) cukinii mam pod dostatkiem, więc eksperymentuję ;) polecam też grillowane cukinie, są pyszne http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
OdpowiedzUsuńA ja dodaję jeszcze startą cebulę i tylko natkę pietruszki zamiast wszystkich ziół:-)też pyszne
OdpowiedzUsuń