"Na naszym blogu powstanie nowy cykl postów dotyczący robienia różnych dekoracji na ciasta, torty. Dzisiaj pokażemy Wam jak namalować twarz za pomocą czekolady."
Potrzebne będą:
1. ok. 75g czekolady gorzkiej (dobrej jakości) na średniej wielkości portret
2. 100g czekolady białej
3. portret z rysami twarzy
4. wykałaczki
5. woreczki na mrożonki
6. nożyczki
7. kawałek tektury
8. papier pergaminowy lub folia przeźroczysta
Na początku portret, który będziemy malować przerabiamy w programie do obróbki zdjęć np. Paint Shop, Corel itd... Drukujemy rysy twarzy....(ja wydrukowałam normalne zdjęcie :D ).
Następnie zdjęcie naklejamy na tekturkę, a na nią naklejamy przeźroczystą folię (ja użyłam woreczka na mrożonki) po której będziemy malować czekoladą.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Nakładamy ją do woreczka i ucinamy delikatnie róg woreczka (jak najmniej należy uciąć, wtedy cieniej będziecie mogli malować czekoladą).
Na początku pomalowałam kontury i włożyłam na 3-5 min do zamrażarki.
Potem wypełniłam włosy czekoladą i rozprowadzałam ją delikatnie. Następnie rysowałam wykałaczką oczy, nos i usta.
Po narysowaniu wszystkich rys. Rysunek wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. W tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Wkładamy do woreczka odcinamy róg i całą powierzchnię zamalowujemy białą czekoladą (nie powinna być za bardzo ciepła). Wkładamy do zamrażarki na 15 minut, aż czekolada stężeje.
Po tym czasie odklejamy całą twarz z foli i mamy gotowy portret !. Można go nałożyć na tort lub ciasto.
Zrobiłam portret mojego taty na urodzinki, co prawda nie jest tak idealny no, ale jak na pierwszy raz to chyba nieźle poszło :P Chyba troszkę jest podobny ? :)
Więcej możecie również przeczytać na temat malowania czekoladą na tej stronie :).
15 komentarzy:
Ale bajer!!!!:) Świetne to jest! Dzięki za inspiracje:)
Super! Taki dział z dekoracjami się przyda bo mi czasami brakuje pomysłów ;)
jeju ale świetne! piękne poprostu :) idealne na prezent!
Super pomysł Tato z pewnością się ucieszył
świetny pomysł z tym cyklem. a czekoladowy portet - genialny!
Rewelacyjny pomysł z tymi dekoracjami :) Super portret :)
Super! Czy ciemna czekolada nie rozciera się trochę przy zamalowywaniu całości białą?
Świetny patent :D
Evitaa: Czekolada ciemna się nie rozetrze jeśli wcześniej gotowe kontury portretu włożysz na jakiś czas do zamrażarki :) A dopiero potem na całość wylewasz białą czekoladę :)
Takie proste a jakie efektowne!! Dzięki :) Wykorzystam na pewno!!
Świetny portret. Wydaje się to takie proste, gorzej jak ktoś nie umie rysować tak jak ja :)
Dzięki za odpowiedź, ciekawa byłam, czy mimo to temperatura białej nie wygra. Ale po Twoim portrecie widać, że nie :)
Świetny pomysł.Blog bardzo mi się podoba-baaardzo.Pozdrawiam i życzę wielu inspiracji.
A twarz nie popęka podczas odklejania?
Jagódka: Nie:). Ja twarz odkleiłam bez żadnego problemu :)
Prześlij komentarz