Strony

poniedziałek, 3 września 2012

CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH

"W sklepach z chlebami bywa różnie. Często do pieczywa dodawana jest kawa w celu zabarwienia. Spotkałam się również z tym, że na bułce było pełno ziaren, a w środku zwykła kajzerka.....

Już od kilku lat pieczemy domowy chleb razowy. Nigdy nie przepadałam za chlebem na zakwasie, więc zrobiłam na drożdżach :). 

Przepis ten jest bardzo łatwy, wystarczy tylko wymieszać składniki, odczekać na wyrośnięcie ciasta, upiec i gotowe ! :)
 Przepis pochodzi z programu "Rewolucja na talerzu""


Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)
  • 1 szklanka mąki pszennej  500
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać 1/4 szklanki mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową, 3/4 szklanki pszennej oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Dodatkowo można posypać płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 70 kcal



agroturystyka nad jeziorem

5 komentarzy:

  1. zapraszam do mnie !

    www.ania-gotuje.blog.pl

    ten chlebek by mi się nadał do miodku na dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny chlebek:)
    Dawno nie piekłyśmy chleba z mamą, ale w zamian upiekłam dzisiaj bułeczki na jutrzejsze 2 śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można zrobić ten chlebek z samej razowej czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyskara: Kilkakrotnie próbowałyśmy piec różne chleby z "samej" mąki razowej, ale nigdy nie wychodził... Zawsze musi być jakaś część mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń