Strony

środa, 31 października 2012

JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

Wiem, wiem... Halloween ogarnął wszystkich, na wielu blogach pojawiają się słodkości i dania gorące :). Jednak ja nie jestem fanką tego typu wydarzeń dlatego dziś u nas bardzo tradycyjnie :)

Z racji tego, że ciasta z jabłkami pieczecie teraz dużo częściej no i naszym blogu Szarlotka z kremem waniliowym cieszy się dużą popularnością postanowiłam upiec kolejne jabłkowe ciacho :). Tym razem z bitą śmietaną. 
Spód biszkoptowy, duża ilość jabłek, bita śmietana i dodatek galaretki cytrynowej.... 
Czego chcieć więcej ??

Justyna


Biszkopt:
  • 3 jajka(osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.Następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę i olej. Całość delikatnie wymieszać. Gotową masę biszkoptową wyłożyć na tortownicę o średnicy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut. Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i odstawić na czas zrobienia masy jabłkowej.

Masa Jabłkowa:
  • 1,5kg jabłek
  • 1 1/2 torebki galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Kiedy już odparuje woda dodać galaretkę i gotować jeszcze 5 minut. Następnie odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki.

Bita Śmietana:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1/2 torebki galaretki cytrynowej
  • 1/3 szklanki wody
Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę. Przestudzoną galaretkę wlewamy do ubitej śmietany cały czas miksując, aby nie powstały grudki.

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową i równiutko rozsmarowaną bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać kakao lub wiórkami czekolady. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Inspiracja z tego bloga :).

13 komentarzy:

  1. Ja tam Halloween lubie, ale to wcale nie znaczy, ze jablecznik lubie mniej :) Pieknie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. halloween jakoś mnie nie kręci, ale taki jabłecznik bardzo!:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. http://upieczeni.blog.pl31 października 2012 19:01

    Wspaniale wygląda. Jabłka kocham i nigdy nie mam dosyć fajnych pomysłów na te owoce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super jabłecznik. A wiesz, ja jeszcze z galaretką i bitą śmietaną nie robiłam. Z bitą śmietaną nie bardzo się lubię, ale z galaretką i owszem, trzeba będzie skosztować kiedyś.
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wyglądające ciacho.. tak mnie kusi.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłecznik wygląda pysznie!
    ja też wybrałam dziś jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam takie kiedyś i pamiętam, że było świetne. Cudownie się u Ciebie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda szałowo :]
    ach, taki klasyczny, prezentuje się cudownie :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Dostałam większą ilość jabłek i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale teraz już wiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam go w trochę innej wersji. Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekłam podobne ciasto - jabłka z bitą śmietaną komponują się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jabłecznik superrrrrr. Zastanawialiśmy się z synem jaki tort upiec na jego 12 urodziny. Nie przepada za tortami i kremami. Znalazłam ten przepis i stwierdziliśmy, że to jest właśnie to. W tej chwili koledzy syna delektują się torcikiem. Sam zachwyt, tym bardziej, że syn sam upiekł biszkopt i zrobił bitą śmietanę. Ja uprażyłam jabłka. Dziękuję za przepis. Zawita u nas na stałe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy: No.. to prawdziwy z niego kucharz ! :). Cieszymy się, że smakowało.
    Gorąco Pozdrawiamy!
    J&D

    P.S.
    Wszystkiego Najlepszego dla Pani syna!!

    OdpowiedzUsuń