Strony

środa, 17 października 2012

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM

Dziś przepis na szarlotkę z dodatkiem kremu waniliowego, który jest przepyszny. W mojej wersji dominuje raczej krem, aniżeli jabłka :D. Następnym razem dam dużo więcej jabłek. Mimo to ciasto jest bardzo dobre. Najlepsze na drugi dzień kiedy ciasto kruche stanie się wilgotne. Polecam !

Justyna



Składniki na formę 30cm x 35cm:
Ciasto kruche:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
Przesianą mąkę, cukier, masło pokrojone w drobną kostkę, umieścić w misie malaksera, rozdrobnić, dodać ziarenka z wanilii i żółtka. Wysypać rozdrobnione składniki na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzoną jedną część ciasta rozwałkować na wielkość formy, po nakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, bladożółty krem, dodać skrobię kukurydzianą, wymieszać. Mleko zagotować, dodając ziarenka z połowy wanilii, zdjąć z ognia, wlać stopniowo połowę mleka do żółtek, wymieszać, a następnie zahartowane żółtka przelać z powrotem do pozostałego mleka, postawić na ogień i mieszając doprowadzić do zgęstnienia, nie gotować. Nakryć folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch, wystudzić. 

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g śmietanki kremówki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powyżej
  • 15 g żelatyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Kilka łyżek kremu budyniowego podgrzać w mikrofalówce, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać i połączyć z pozostałym, zimnym kremem. Krem budyniowy połączyć z ubitą śmietanką, delikatnie mieszając łopatką.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciepłej wody 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypać cukier, krótko miksować za każdym razem. Do ubitych białek dodać żółtka, miksować do połączenia się składników. Ciepłą wodę wymieszać z olejem, dolać na samym końcu. Mąkę przesiać, wsypać częściami do masy jajecznej i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać całość za pomocą łopatki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, wyłożyć ciasto, piec w 180°C, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu 

Wodę wymieszać z cukrem, dodać rum. 

Prażone jabłka:

  • 1½ kg winnych jabłek, startych na grubych oczkach  
  • cukier wg. uznania (można pominąć, jeżeli użyjemy słodszych jabłek)
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki konfitury pomarańczowej
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżka żelatyny

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać starte jabłka, ewentualnie cukier, często mieszając rozprażyć jabłka. Dodać konfiturę, chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Zdjąć z ognia dodać żelatynę i galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Ciasto kruche, jak i biszkopt przyciąć odpowiedniej wielkości rantem, układać w nim kolejno warstwami ciasto kruche, prażone jabłka, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, prażone jabłka, ciasto kruche. Warto, przed położeniem kolejnej warstwy odczekać chwilę, aby każda z nich lekko stężała. Ciasto obciążyć deseczką i wstawić na noc do lodówki.

Źródło: Szarlotka

25 komentarzy:

  1. Ależ bym zjadła takie ciasto, bo wyobrażam sobie, że musi być cudne!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prosu fantastycznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne ciacho, troche pracochłonne, ale smak pewno wynagradza wszystko

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, uwielbiam taką szarlotkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. krem waniliowy, ach!:) mam ochotę na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna ta Wasza szarlotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny, na zdjęciu wygląda przepiękne, jeżeli chciałabyś wziąć udział u mnie w konkursie z szarlotką, to zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka apetyczna ta szarlotka :) chętnie porwałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wersja z dominującym kremem przemawia do mnie całkowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie się zapowiada

    zapraszam na konkurs u mnie na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pracochłonne strasznie ale dlatego własnie takie dopracowane. Jabłek chyba faktycznie poskąpiłaś ale wcale sie nie dziwię. Te masy brzmia apetycznie..

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoja szarlotka jest wspaniala! Brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pracochłonne, ale za to niezwykle efektowne :). Chyba muszę rozważyć ten wypiek na weekend :).

    OdpowiedzUsuń
  14. obłędna! aż ślinię się do monitora na samą myśl o tym kremie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. hehe, to taki bardziej budyniowec z jabłkami w takim razie - ale ja jestem zdecydowanie za - kooocham budyń *__*
    no i ciacho wygląda przegenialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale :) Ten krem musi być boski :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudnie:) Ślinka cieknie:P

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki sam przepis na blogu Slodka Pasja

    OdpowiedzUsuń
  19. Wiemy, gdyż tego właśnie przepisu korzytsałyśmy. Na dole pod przepisem podane jest źródło:). Pzdr

    OdpowiedzUsuń