Pierwszy przepis w Nowym Roku na naszym blogu to ciasto "Niebo w Gębie", które króluje na naszych stołach od kilkudziesięciu lat. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To jedno z ciast, które uwielbia nasza mama.
Skąd taka nazwa... ?? To proste, ciasto rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień :).
Składniki na ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżki wrzącej wody
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie można pominąć cukier)
- 2 łyżki masła
- 1 galaretka cytrynowa
Masa Orzechowa:
- 200g orzechów włoskich mielonych
- 1/2 szklanki mleka
- 200g masła
- 120g cukru pudru
Polewa Czekoladowa:
- 200g czekolady (100g gorzkiej, 50g mlecznej)
- 2-3 łyżki masła
Wykonanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Upiec 2 kruche ciasta na blaszce o wymiarach : 21cm
x 35cm. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Masa Jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki dodać do nich masło oraz cukier. Dusić pod przykryciem, aż zrobi się "marmolada". Do gorących jabłek dodać galaretkę i wymieszać. Gdy masa przestygnie posmarować nią jeden blat kruchego ciasta i przykryć drugim. Na drugi blat rozsmarowujemy masę orzechową i polewamy czekoladą.
Masa Orzechowa: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę dodając orzechy.
Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
jeśli tak wygląda niebo, to przestaję grzeszyć hi hi :)
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)
faktycznie! wyglada niebiansko!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna nazwa i ciasto wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTroszke pracy przy nim jest, ale jest tego warte. Zdecydowanie. Pozdrawiam noworocznie:-)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dota
Znam to ciasto, kiedyś robiłam bardzo często bo jest naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńwygląda na niebo w gębie! btw, widzieliście film, kulinarny, o takim samym tytule? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie, warty obejrzenia?:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńoj na pewno niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście po takim cieście jak w niebie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś słyszałam o tym cieście, ale nie przypuszczałam ,że to aż taki rarytas :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Ja chcę kawałek! :D
OdpowiedzUsuńjabłkowe pyszności:) tez ostatnio naszła mnie ochota na ciasto z jabłkami:) wygląda obłędnie:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta, które najlepiej smakują na drugi dzień, chociaż żadko przetrwają, żebym się o tym przekonała ;)
OdpowiedzUsuńO! Mój mąż chcąc mi zaprezentować i przywołać swój smak z dzieciństwa zrobił właśnie to ciasto. :) Polecam. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze fajniejsze jak dodamy do masy jablkowej galaretke pomaranczowa. Pysznosci
OdpowiedzUsuń