Strony

wtorek, 1 stycznia 2013

CIASTO "NIEBO W GĘBIE"


Pierwszy przepis w Nowym Roku na naszym blogu to ciasto "Niebo w Gębie", które króluje na naszych stołach od kilkudziesięciu lat. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. To jedno z ciast, które uwielbia nasza mama. 
Skąd taka nazwa... ?? To proste, ciasto rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień :).



Składniki na ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie można pominąć cukier)
  • 2 łyżki masła
  • 1 galaretka cytrynowa

Masa Orzechowa:
  • 200g orzechów włoskich mielonych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 120g cukru pudru

Polewa Czekoladowa:
  • 200g czekolady (100g gorzkiej, 50g mlecznej)
  • 2-3 łyżki masła

Wykonanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części. Upiec 2 kruche ciasta na blaszce o wymiarach : 21cm x 35cm. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 25 minut. 
Masa Jabłkowa: Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki dodać do nich masło oraz cukier. Dusić pod przykryciem, aż zrobi się "marmolada". Do gorących jabłek dodać galaretkę i wymieszać. Gdy masa przestygnie posmarować nią jeden blat kruchego ciasta i przykryć drugim. Na drugi blat rozsmarowujemy masę orzechową i polewamy czekoladą.
Masa Orzechowa: Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą białą masę dodając orzechy.
Polewa Czekoladowa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



17 komentarzy:

  1. jeśli tak wygląda niebo, to przestaję grzeszyć hi hi :)
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna nazwa i ciasto wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszke pracy przy nim jest, ale jest tego warte. Zdecydowanie. Pozdrawiam noworocznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto, kiedyś robiłam bardzo często bo jest naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda na niebo w gębie! btw, widzieliście film, kulinarny, o takim samym tytule? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie, warty obejrzenia?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście po takim cieście jak w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś słyszałam o tym cieście, ale nie przypuszczałam ,że to aż taki rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie :) Ja chcę kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. jabłkowe pyszności:) tez ostatnio naszła mnie ochota na ciasto z jabłkami:) wygląda obłędnie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta, które najlepiej smakują na drugi dzień, chociaż żadko przetrwają, żebym się o tym przekonała ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O! Mój mąż chcąc mi zaprezentować i przywołać swój smak z dzieciństwa zrobił właśnie to ciasto. :) Polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze fajniejsze jak dodamy do masy jablkowej galaretke pomaranczowa. Pysznosci

    OdpowiedzUsuń