Pyszne, delikatne, kruche ciasteczka przełożone masą czekoladową. Robiłyśmy je na Święta Bożego Narodzenia w dwóch wersjach w kształcie gwiazdek oraz w kształcie kwiatuszków przy użyciu stempelków.
Przepis na ciasto kruche pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz.
Masa Czekoladowa:
- 200g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 3-5 łyżek cukru pudru
Ciasto Kruche:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy różne kształty. W naszym wykonaniu są to gwiazdki i koła ze stempelkami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut.
Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą białą masę. Na koniec dodać czekoladę. Gotową masą przekładamy ciasteczka.
14 komentarzy:
Wyglądają pysznie:)
Przeurocze ciasteczka, do schrupania. Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie, wzorki z talerzyka wyglądają niemalże jak same ciasteczka :)
śliczne! o wiele fajniejsze, niż sklepowe :)
śliczne te ciasteczka :)
Piękne
Piękne są te ciasteczka!
Zawsze cieszy mnie obecność kruchych ciasteczek w mieszkaniu i świadomość, że mam co pochrupać przy porannej kawie :) Jeśli byłyby w dodatku z czekoladą, jak Twoje, byłabym zachwycona :)
Pozdrawiam :)
Pychota. I jakie fajne kształty :)
Chętnie bym schrupała takie :):)
Wyglądają dość apetycznie
Uwielbiam takie ciacha :) jedna z moich ulubionych propozycji z lat dziecinstwa! ;)
Nie potrafiłabym się im oprzeć, oj nieee... :)
Zrobione! Serce krwawi bo wyglądają obłędnie a tu dieta. Mam nadzieję, że mężowi będą smakować :)
Dominika Buksztaler: To trzymamy kciuki za dietę, a mężowi życzymy Smacznego ! :)
Prześlij komentarz