Strony

wtorek, 22 stycznia 2013

TORT CZEKOLADOWY Z POWIDŁAMI NASĄCZONY ŚLIWOWICĄ


Kiedy Dorota była w Polsce, ja niestety musiałam jechać na uczelnię na kilka dni... obowiązki wzywały. Bardzo lubimy razem coś upiec, tym bardziej jeśli spodziewamy się gości. 
Niestety tym razem wspólnie "pichcenie" nam nie wyszło z braku czasu. 

Kiedy wróciłam do domu na stole był ten oto torcik... Mocno czekoladowy z kwaskowatymi powidłami domowej roboty i z wyczuwalnym aromatem śliwowicy..... Nie sposób było obejść obojętnie wobec takiego ciacha. Dorota zrobiła pyszny tort, goście byli zachwyceni. Szkoda tylko, że ciacho bardzo"zapycha" i nie można już zjeść kolejnego kawałka.... :D Polecam!


Justyna&Dorota



Składaniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, cynamon oraz kakao wymieszać i przesiać przez sito. Białka ubijać ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku dalej ubijając.

Do puszystej masy z jajek dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać ciasto do połączenia składników - najlepiej szpatułką.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - wyłącznie samo dno tortownicy. Rozłożyć w niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 - 170 stopni i piec ok. 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. 

Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy go z formy i przekrawamy na połowę.


Do nasączenia:
  • śliwowica domowej roboty (może być inny alkohol np. wódka, miodówka itp.)

Do przełożenia biszkoptów:
  • 1 słoiczek powideł (najlepiej domowej roboty) - ok.290g
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 100 g czekolady deserowej (o min. 70 % zawartości kakao)
  • 175 g masła

Do garnka wlać wodę (1/4 - 1/2 objętości) i zagotować. Zmnieszyć ogień i położyć na garnku z gotującą się wodą mniejsze metalowe naczynie  tak, żeby nie wpadło do środka  - najlepiej wcześniej dopasować sobie garnek i miskę. Do naczynia wbić 3 jajka i wsypać cukier. Ubijać (najlepiej mikserem) do uzyskania puszystej masy.  Należy uważać, aby jajka nie uległy ścięciu, dlatego gdy zrobią się zbyt gorące można je na chwilę ściągnąć z garnka z wodą (cały czas ubijając), a następnie znów postawić jeżeli cukier się nie rozpuścił. Masa początkowo uzyska konsystencję piany, która stopniowo będzie gęstniała. Zdjąć ubitą piankę i miksować jeszcze przez chwilę, żeby masa przestygła. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić. Masło ubić na gładką masę i stopniowo dodawać masę jajeczną. Ucierać na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę (w temperaturze pokojowej!) i ucierać w dalszym ciągu. 

Oba biszkopty  obficie nasączyć śliwowicą i rozłożyć na nich równomiernie powidła. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę czekoladową ( można odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu ciasta) i przykryć drugim biszkoptem (warstwą powidłową do dołu). Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego!

ekspresy do kawy poznań

20 komentarzy:

  1. coś dla wszystkich którzy kochają czekoladę :) czyli dla mnie też :)))
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko z czekolada pochłaniam w całości, tort wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chetnie bym sie zapchala takim ciastem ;) Wyglada pieknie i smacznie.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. mocno czekoladowy, ciężki tort. z kuszącym, słodkim i czekoladowo - śliwkowym kremem. do tego trochę procentów. mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada, alkohol... mniam - wrzucam na osobistą listę "do zrobienia". :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście wygląda bosko, szkoda, że nie mam talentu do tortów! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik wygląda obłędnie i dlatego porywam kawałeczek...;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. O woow! Jest po prostu obłędny! Cóż za smak, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię tortów, ale ten bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bogaty ten tort, faktycznie - jeśli powidła są kwaskowate, to muszą świetnie podkreślać smak i pasować do tortu, bo zbyt słodkie mogą zabić tort i zrobić go niebezpiecznie mdłym.
    Wygląda niezwykle elegancko i wyrafinowanie. ta śliwowica mnie intryguje.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Pijany torcik! :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. coś jak najbardziej dla mnie, ostatnio bardzo gustuje w alkoholowych deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny tort, ja bym chyba wsunęła te dwa kawałki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten krem wygląda po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tort robi ogromne wrażenie, uwielbiam śliwki, czekoladę, przepis jest dla mnie wymarzony, pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. cale jajka do masy czy tylko bialka?

    Facet.

    OdpowiedzUsuń