"Dziś przepis na wiosenne ciasto z rabarbarem wzbogacone słodyczą daktyli oraz aromatem skórki pomarańczowej. Ciasto idealne na nadchodzący majowy weekend:)."
Dorota i Justyna
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- nasiona z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g suszonych daktyli
- skóra otarta z jednej niedużej pomarańczy
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła (schłodzone)
- 16 g cukru waniliowego
Makę przesiać razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformować w wałek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Ciasto zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm cm i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec w piekarniku, aż będzie lekko złociste (ok. 10-15 minut), lekko wystudzić.
Z rabarbaru usunąć twarde końce, umyć i posiekać na mniejsze kawałki. Na patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) wyłożyć rabarbar, cukier, nasiona wanili, miód oraz daktyle. Przykryć i dusić do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień w celu odparowania nadmiaru płynów. Co jakiś czas przemieszać masę łyżką, całość ma mieć gęstość konfitury. Nie musi ona być jednak zbyt bęsta, gdyż w trakcie pieczenia również odparuje. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z niej skórkę
i dodać do masy rabarbarowej, wymieszać. Odstawić i ostudzić.
Do miski przesiać mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.
Przestudzone ciasto posmarować konfiturą rabarbarową i posypać kruszonką.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
7 komentarzy:
Uwielbiam takie ciacha :)
Z daktylami musi być pyszne!
z rabarbarem- moje ulubione, a tu jeszcze daktyle- dzięki za przypomnienie:-)
Kocham rabarbar i czekam na niego z niecierpliwością :) podkradam kawałek ciacha :) !
Ciasto z rabarbarem...to musi być pyszne:) pozdrawiam
kolejny super przepis - a ja już widziałam rabarbar w sklepach! :)
a kremówka z Waszego przepisu - no po prostu genialna! cała rodzina się zachwycała! :)
dziękuję ;* :)
jeszcze zdążę w tym roku z rabarbarowym ciastem! :)
---
http://kuchniasentymentalna.wordpress.com/
Prześlij komentarz