Strony

wtorek, 9 kwietnia 2013

KREMÓWKA Z MASĄ KRÓWKOWĄ I SOLONYMI ORZESZKAMI ZIEMNYMI

"Kto z Was nie lubi kremówki...? Domyślam, że większość z Was nie potrafi się jej oprzeć:). Dzisiejszy przepis na kremówkę jest w nieco zwariowanej wersji, ale gwarantuję Wam, że  jest równie pyszyna i znika równie szybko jak ta tradycyjna! Gorąco polecam:)

Dorota

Składniki na blaty:
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (najlepiej robionego na maśle) każdy po ok. 320 g
Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (36% tłuszczu)
  • 250 g serka mascarpone
  • nasiona z jednej laski wanilii (można zastąpić łyżeczką pasty waniliowej lub 20 g cukru waniliowego)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej (390g)
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
2 płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie płaty ciasta francuskiego i ponakłówać widelcem. Pozostawić ciasto na blaszkach do uzyskania temperatury pokojowej. Piec w tempreturze 200 stopni około 20 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie pieczenia blatów ciasto będzie rosło i powstaną nierówności, które należy nakłówać co jakiś czas, aby ciasto nie było zbyt wyrośnięte. Upieczone balaty wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.

Głęboką blaszkę o wymiarach ok: 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Każdy z upieczonych blatów przyciąć (najlepiej nożem z piłką) do wymiarów blaszki. Włożyć do niej pierwszy z blatów. 

Masę krówkową rozpuścić w kąpieli wodnej, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji.  Rozłożyć ją równomiernie na pierwszym blacie. Należy to robić sprawnie, gdyż masa szybko gęstnieje. 

Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki i posypać po masie krówkowej.

Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać (nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło). Stopniowo dodawać serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowy krem rołożyć równomiernie na gotowym blacie z orzeszkami i masą krówkową. Przykryć drugim płatem ciasta (stroną nakłówaną widelcem do masy śmietankowej). Wstawić do lodówki na ok. 1h. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. idealna! jeszcze nie robiłam sama kremówki, ale jeśli się w końcu za nią zabiorę, to ta będzie pierwsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fantastycznie pyszny! Z chęcią któregoś dnia wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała :) jestem pewna że będzie na smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam tego bloga przez przypadek ale myślę, że wypieki moje teraz nie będą już przypadkowe. Pozdrawiam.
    Zapraszam na kregulaart.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. haha! ja nie lubię kremówki - chyba jestem wyjątkiem :D niemniej jednak - kocham masę krówkową i orzeszki ziemne (dziś nawet zjadłam z tym duetem poranną kaszę manną :) ) dlatego...dodaję przepis do zakładek - a nóż to połączenie przekona mnie do kremówek? :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką wersję kremówki pochłonęłabym od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamuniu, jakie pyszności!!! Nie da się nie lubić kremówek!

    OdpowiedzUsuń
  8. OMG!!! Ale cudo:)! Porywam kawałek ;)!

    OdpowiedzUsuń