"Kto z Was nie lubi kremówki...? Domyślam, że większość z Was nie potrafi się jej oprzeć:). Dzisiejszy przepis na kremówkę jest w nieco zwariowanej wersji, ale gwarantuję Wam, że jest równie pyszyna i znika równie szybko jak ta tradycyjna! Gorąco polecam:)
Dorota
Składniki na blaty:
- 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (najlepiej robionego na maśle) każdy po ok. 320 g
- 500 ml śmietany kremówki (36% tłuszczu)
- 250 g serka mascarpone
- nasiona z jednej laski wanilii (można zastąpić łyżeczką pasty waniliowej lub 20 g cukru waniliowego)
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej (390g)
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
2 płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie płaty ciasta francuskiego i ponakłówać widelcem. Pozostawić ciasto na blaszkach do uzyskania temperatury pokojowej. Piec w tempreturze 200 stopni około 20 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie pieczenia blatów ciasto będzie rosło i powstaną nierówności, które należy nakłówać co jakiś czas, aby ciasto nie było zbyt wyrośnięte. Upieczone balaty wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
Głęboką blaszkę o wymiarach ok: 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Każdy z upieczonych blatów przyciąć (najlepiej nożem z piłką) do wymiarów blaszki. Włożyć do niej pierwszy z blatów.
Masę krówkową rozpuścić w kąpieli wodnej, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Rozłożyć ją równomiernie na pierwszym blacie. Należy to robić sprawnie, gdyż masa szybko gęstnieje.
Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki i posypać po masie krówkowej.
Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać (nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło). Stopniowo dodawać serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowy krem rołożyć równomiernie na gotowym blacie z orzeszkami i masą krówkową. Przykryć drugim płatem ciasta (stroną nakłówaną widelcem do masy śmietankowej). Wstawić do lodówki na ok. 1h. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
idealna! jeszcze nie robiłam sama kremówki, ale jeśli się w końcu za nią zabiorę, to ta będzie pierwsza :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fantastycznie pyszny! Z chęcią któregoś dnia wypróbuję.
OdpowiedzUsuńwspaniała :) jestem pewna że będzie na smakowała :D
OdpowiedzUsuńZnalazłam tego bloga przez przypadek ale myślę, że wypieki moje teraz nie będą już przypadkowe. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZapraszam na kregulaart.bloog.pl
haha! ja nie lubię kremówki - chyba jestem wyjątkiem :D niemniej jednak - kocham masę krówkową i orzeszki ziemne (dziś nawet zjadłam z tym duetem poranną kaszę manną :) ) dlatego...dodaję przepis do zakładek - a nóż to połączenie przekona mnie do kremówek? :))
OdpowiedzUsuńTaką wersję kremówki pochłonęłabym od razu:)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, jakie pyszności!!! Nie da się nie lubić kremówek!
OdpowiedzUsuńOMG!!! Ale cudo:)! Porywam kawałek ;)!
OdpowiedzUsuń