"Wstyd się przyznać, ale na blogu nie ma jeszcze rolady! Często szukamy ciekawych przepisów zapominając o tak efektownym cieście :).
My prezentujemy Wam roladę kakaową z białą czekoladą i podprażonymi orzechami włoskimi. Smaki idealnie ze sobą współgrają, co powoduje, że na jednym kawałku nie da się skończyć...."
Justyna i Dorota
Składniki:
- 4 jajka
- 50g kakao
- 30g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 100g białej czekolady
- 340g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce ubić białka. Kiedy piana będzie sztywna mieszamy delikatnie z masą z żółtek. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i olej. Całość delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut. Upieczone gorące ciasto odwracamy (pod ciastem należy rozłożyć ścierkę) na drugą stronę , ściągamy papier do pieczenia. Za pomocą ściereczki kuchennej zwijamy gorące ciasto w roladę odstawiamy do wystygnięcia.
Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni (należy pilnować, aby się nie przypaliły).
Jogurt wymieszać z czekoladą i orzechami.
Ciasto rozwijamy i skrapiamy likierem czekoladowym. Wykładamy masę i ponownie zwijamy w roladę.
Gotowe ciasto można posypać kakao.
9 komentarzy:
Ja również ze wstydem przyznaję, że na moim blogu rolady brak ;)
Twoja wygląda wyśmienicie:)
Ściskam cieplutko!
Wspaniale wyglada,tez mam ochote zrobic,pozdrawiam.
wszystko, co lubię ja, mój żołądek, moje podniebienie! :-)
bo jakoś tak to się zwykle dzieje, że pomijamy proste pomysły, bo pewnie wszyscy o nich i tak wiedzą :-) ja u siebie o roladzie tez jeszcze nie pisałam :-)
Wygląda pięknie!
U mnie tez jeszcze nie ma rolady na blogu, bo zwyczajnie boję się rolad i jeszcze nie robiłam ;)
Pozdrowienia
Wygląda bardzo apetycznie ...PYCHA! :-).
ladylaura: Koniecznie zrób :P
Majana: dziękujemy, też miałyśmy obawy, ale roladę robi się naprawdę łatwo :)
magdam: dokładnie jest tak jak napisałaś czas wrócić do starych przepisów :)
Trochę to niebezpieczna zapowiedź zjadania dużej ilości kawałków, ale może warto spróbować mimo to... ;p
O raju, piękna ta rolada:) aż chyba trzeba będzie upiec bo oślinię cały monitor ;)
Prześlij komentarz