"Taki oto sernik gościł na naszym Wielkanocnym stole. Bez spodu, z dużą ilością sera (aż 1,5kg :P), z dodatkiem drobnych wiórek kokosu. Wierzch z kwaśną śmietaną i ananasowym curdem. Nikogo nie muszę przekonywać, że wyszedł fantastycznie !"
Justyna
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 ml śmietany 30%
- 25g cukru wanilinowego
- 1 szklanka drobnych wiórek kokosu
Wierzch sernika:
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 150 g ananasowego curdu z tego przepisu
Wykonanie:
Do misy miksera włożyć ser,
cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Następnie wlewamy śmietankę, całość zmiksować na małych
obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy o wymiarach 20 cm x 35 cm, wstawić do środkowej
części piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie
zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do
czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę
wymieszaną z cukrem. Do rękawa cukierniczego nakładamy ananasowy curd. Wyciskamy na powierzchni sernika poziome paski curdu w równych odstępach. Następnie wykałaczką przecinamy pasy sernika, aby powstał wzorek. Sernik wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy wyjąć z piekarnika o ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
12 komentarzy:
Coś pysznego :)
idealny na świąteczny stół :) choć nie ukrywam, że ja takim sernikiem mogłabym się zajadać w każdy weekend (i nie tylko) :)
pięknie wygląda , bardzo apetycznie :)
Jestem miłośniczką Pinacolady i serników.... ale połączenie, to musi być smakowa rozkosz :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Proszę o odpowiedż 1 kg sera, 1,5 kg? Pozdrawiam. Aneta
Serniki to ja biorę w ciemno, wszystkie:) Ten wygląda fantastycznie!
Pozdrawiam:)
Anonimowy: 1 kg sera
Nie no wygląda obłędnie po prostu!:)
lubię serniki a do tego z dodatkiem kokosu.
pycha... :)
Serniczki to moje ulubione i jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Twój wygląda na prawdę pysznie!
Bardzo proszę zdradź jakiego sera użyłaś? ale dokładnie chodzi mi o firmę i czy na wagę czy wiaderko??? nie mogę znaleźć sera z którego by wychodziły tak piękne i wysokie serniki :( mimo, że przepisy mam sprawdzone :(
jak nie chcesz odpowiadać tu to proszę napisz na meila: adzia281186@wp.pl
będę niezmiernie wdzięczna :)
Pozdrawiam :)
Agata Wulkiewicz: Wysoki jest bardzo bo robiłam go z 1,5 porcji :P. My zawsze używamy twarogu "swojskiego" od sąsiadki, która robi domowy ser.
Jeśli jednak już mam poradzić jaki ser wybrać w sklepie na serniki to przychylam się bardziej do twarogu w kostce na wagę. Kiedyś robiłyśmy sernik z sera z wiaderka, ale to nie to samo... :)
Pozdrawiamy!
Prześlij komentarz