Strony

wtorek, 7 maja 2013

PASZTECIKI Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

"Zdecydowanie nasz faworyt wśród pasztecików :). Lekki farsz, pyszne kruche razowe ciasto... Niebo w gębie! :).
Paszteciki można zjeść na ciepło lub na zimno. Z dodatkiem sałatki, sosu czosnkowego to już zależy od Was.
Możecie zrobić większą ilość pasztecików i je po prostu zamrozić będą równie dobre po odmrożeniu."

Justyna i Dorota


Składniki na ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • 150g masła
  • 100ml zimnej wody
  • 1 łyżka suszonych ziół (oregano, zioła prowansalskie itp.)
Nadzienie:
  • 150g piersi z kurczaka
  • kawałek pora (ok. 15 cm)
  • 100g kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka 
  • przyprawy według uznania 
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiej. Dodaj zioła, pieprz, posiekane masło i rozetrzyj z mąką na kruszonkę. Dolej wodę. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
Nadzienie: Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklić na patelni na 2 łyżkach oliwy. następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i startą marchewkę. Podlać wodą i dusić 10 - 15 minut. Na koniec dodać pokrojony por i kukurydzę.
Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. wyklej nim foremki na muffiny, napełnij farszem, przykryj krążkiem ciasta. Rozbełtanym jajkiem posmaruj paszteciki. Piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni.


6 komentarzy:

  1. Pysznie wglądają :> I ta chrupiąca skórka :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hurrah! After all I got a blog from where I know how to in fact get useful information concerning my study and knowledge.


    Here is my site; funny post

    OdpowiedzUsuń
  4. nie tylko pyszne, ale i bardzo ładne - te listki z wierzchu wyglądają ślicznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram ze sobą, nawet wszystkie muffiny, pycha:)

    OdpowiedzUsuń