Strony

poniedziałek, 28 czerwca 2010

CHLEBKI PITA

" Nadeszły wakacje, więc będziemy miały więcej czasu z siostrzyczką na "pichcenie". Zapewniamy więc, że na naszym blogu nie będzie nudno :-P. Życzymy WAM udanego wypoczynku, a dla tych którzy nie mają wakacji - zapraszamy do wspólnego pieczenia - przecież to najlepszy relaks dla gospodyni! :)

Dziś polecamy WAM domowe chlebki pita..."


Składniki:

* 450 g białej pszennej mąki,
* 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka instant), 
* 2 łyżeczki soli,
* 280 g letniej wody,
* 4 łyżki oliwy z oliwek,

    Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, uformować kulki, ułożyć na posypanej mąką powierzchni i zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
    Każdą z kulek rozwałkować na placki grubości około 5 mm, oprószyć z wierzchu mąką i zostawić pod przykryciem na 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni i grubą blachę. Piec około 6-7 minut, aż ładnie się napuszą i lekko zarumienią.

    1 komentarz:

    1. wyszły Wam koncertowo :) zwłaszcza to "nadmuchanie" w środku

      OdpowiedzUsuń