"Dla wszystkich tych, którzy są zwolennikami jabłek i orzechów. Gorąco polecam!"
Składniki na ciasto jabłkowe:
* 1 kg jabłek
* 4 żółtka
* 15 dag margaryny
* 30 dag mąki pszennej
* 1 łyżka cukru pudru
* 4 dag drożdży
* 2-3 łyżki kwaśniej śmietany
* 1-2 łyżeczki cynamonu
* 1-2 łyżki bułki tartej
* szczypta soli
Przygotować rozczyn z drożdży i łyżeczki cukru. Następnie zagnieść ciasto ze wszystkich składników (oprócz cynamonu) i podzielić na połowę.
Wyłożyć na formę wyłożoną wcześniej pergaminem połowę ciasta. Następnie jabłka posypane cynamonem, a na to następną część ciasta. Najlepiej ją rozwałkować i nałożyć na jabłka. (nie martwcie się, że wygląda to nieestetycznie, gdyż to jest środek ciasta:))
Biszkopty orzechowe:
* 4 jajka
* 4 łyżki zmielonych orzechów, (ale najlepiej je pokroić i uprażyć na patelni)
* 3 łyżki bułki tartej
* 4 łyżki cukru kryształu
* 1 łyżka mąki pszennej
* ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy 4 białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i bułką tartą. Delikatnie mieszamy łyżką i pieczemy. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekroić go na połowę.
Masa:
* ½ litra mleka
* 2 budynie śmietankowe
* 25 dag masła
* cukier do smaku (nie całe pół szklanki, jeśli będzie mało słodkie można dosypać w trakcie ubijania masy, ale cukier puder).
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Sposób przełożenia: biszkopt, masa, ciasto orzechowe, masa, biszkopt.
Przełożyć i wykończyć masą, polewą, wiórkami czekoladowymi lub kokosem.
Smacznego!
WŁASNIE BĘDĘ ROBIĆ TO CIASTO NA SIOSTRZENICY KOMUNIĘ MAM NADZIEJĘ ZE BĘDZIE SMAKOWAĆ :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że będzie smakować :)Czekamy na opinię...
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec to ciasto na Święta, tylko nie wiem na jak dużą brytfanne przewidziana jest ta ilość składników?
OdpowiedzUsuńOj bardzo dawno piekłyśmy to ciasto, ale chyba to jest na taki wymiar: 25x35 cm
OdpowiedzUsuńJak długo i w jakiej temperaturce piec poszczególne ciasta? :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Biszkopt orzechowy pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.
OdpowiedzUsuńNatomiast ciasto przełożone jabłkami pieczemy w 180 stopniach 40-50 minut.