"Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Nie jest kremowy, lecz ciężki. Truskawki dodają mu wspaniałego aromatu. Moja mama jest zwolenniczką puszystych serników, dlatego stwierdziła, że mógł być nieco lepszy. Ja natomiast wyznaję zasadę, że wszystko co z truskawkami jest pyszne! W sam raz na lato:), polecam!"
Składniki na spód:
- 170 g ciastek digestive
- 70 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie walkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał "mokry piasek".
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno i wyrównać.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy wcześniej)
Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.
Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sernik ślicznie Wam wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)
OdpowiedzUsuńNie wiem co z tego wyjdzie bo masa serowa jest jak woda za 2godz napisze Wam co z tego wyszło
OdpowiedzUsuń