Strony

wtorek, 13 lipca 2010

CIASTO Z JAGODAMI

"Przepis ten znalazłyśmy w książce "Kuchania Polska". Oryginalnie piecze się go z jabłkami. My zrobiłyśmy go z jagodami. Jest wspaniały przez parę kolejnych dni:)".


Przepis na 16 porcji:

* 250 g masła lub masła roślinnego
* szklanka cukru pudru
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki tortowej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* jagody lub inne owoce
* cukier do posypania owoców
* tłuszcz do wysmarowania formy




Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy, dodając (po jednym) jajka. Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodajemy, sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą  tortownicę i wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy owoce, oprószamy cukrem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię i od razu wkładamy do nagrzanego, ale niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni  przez 45 - 50 minut.

Zrumienione ciasto,  z bokami lekko odstającymi od formy wyjmujemy i chłodzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Ciasto owinięte w folię i ustawione w chłodnym miejscu będzie aromatyczne i świeże nawet przez 3 dni:) Smacznego!

11 komentarzy:

  1. cudna jest warstwa owoców

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho pysznie jagodowe! uwielbiam wszelkie ciasta z owocami. pozdrawiam:0

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw ciasteczka teraz jagody, kusisz, oj kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto jak z cukierni! piękne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Z jagódkami, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż ślinka cieknie - boskie te jagódki w środku:) pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za miłe komentarze:) Nie przestaniemy kusić, oj nie:P:) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie owocowe warstwy w ciastach. Zawsze wtedy dzielę swój kawałek na trzy i każdą kolejną zjadam osobno. Ciasto, owoce, ciasto. Pycha!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie takie nadziane jagodami :)

    OdpowiedzUsuń