"Domowe masło orzechowe różni się od tego kupnego: jest bardziej orzechowe:), kremowe, wiemy po prostu, co jemy... :)
Zawiera ono w sobie małe kawałeczki orzechów. Dla nas jest najlepsze! Idealne, gdy mamy ochotę na coś dobrego, a nie mamy ochoty i czasu na przygotowywanie czegoś, co zaspokoi naszą zachciankę:P Polecamy!"
Cytuję "małgo":)
"Składniki (na słoik 450g):
• 450 g orzechów ziemnych*
• 2 łyżeczki oleju arachidowego (może być słonecznikowy), na oko
• ½-⅔ łyżeczki soli
*wybierz takie, które są prażone bez dodatku soli i tłuszczu (np. te). Ja wybrałam orzechy w łupinach, których łuskanie zajęło mi 40 minut. Uważaj, bo wybierając te w łupinach musisz wziąć większą ilość - u mnie było ok. 600 g.
Gdy jednak kupisz zwykłe, solone orzeszki pamiętaj, by nie dodawać soli (!), ulegnie też zmianie ilość dodawanego oleju.
¾ orzechów wrzuć do blendera, dodaj olej i sól i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy - w trakcie kilka razy łyżeczką zgarnij orzechy ze ścianek. Dodaj pozostałą część orzechów i miksuj na mniejszych obrotach jeszcze kilka sekund, dopóki orzechy nie zostaną pokruszone. Przełóż do słoika. Możesz je przechowywać w szczelnym zamknięciu do 2 miesięcy."
Smacznego!
.....................................................................................................................................
"Orzeszki ziemne elementem zdrowej diety"
Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Dzięki licznym składnikom odżywczym są szeroko polecane, powinny w jakiejś formie stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, że orzechy lub bogate w nie masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie. Orzechy zawierają substancje korzystnie wpływające na zdrowie serca i zapobiegające nowotworom i chorobie Alzheimera oraz powstawaniu kamieni żółciowych.
Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie.
Są też bogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, że orzechy lub bogate w nie masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie. Orzechy zawierają substancje korzystnie wpływające na zdrowie serca i zapobiegające nowotworom i chorobie Alzheimera oraz powstawaniu kamieni żółciowych.
Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie.
odkąd kupiłam ostatnio słoik masła orzechowego i zjadłam go [sama!] łyżeczką w ciągu chyba dwóch tygodni, stwierdzam, że masło orzechowe trafiło na listę produktów zakazanych,
OdpowiedzUsuńale może kiedyś skuszę się na domowe, tylko musiałabym obiecać sobie, że historia się nie powtórzy :)
właśnie zjadam łyżeczkę..
OdpowiedzUsuńwczoraj i ja je zrobiłam
jest pyszne
kurcze, az zapisze sobie przepis bo wygląda wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńzawsze robię jego zapasy na późną jesień i zimę :) już nie mogę się doczekać :)
OdpowiedzUsuńMam to samo co Nina - tyle że ja masło orzechowe potrafię zutylizować nawet w ciągu tygodnia.
OdpowiedzUsuńDlatego trochę bałabym się zrobić własne, bo zniknęłoby pewnie jeszcze szybciej ;)