"Przepis na to ciasto nie jest nowością, znalazłam go na wielu blogach i dlatego postanowiłam go upiec, z czystej ciekawości. Pięknie się prezentuje to fakt, ale jak smakuje musiałam przekonać się na własnej skórze.
Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła
Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
źródło: "Pani Walewska"
już od pewnego czasu się na tym zastanawiam, teraz jestem całkowicie przekonana ;) smakowite zdjęcie..
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam :) fajna Ci wyszła
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńwszystkie wartstwy pyszne!
OdpowiedzUsuńOOOO u mnie to się nazywa ciasto królowej :-D pyszne jest pod każdą nazwą
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:))) CHyba się niedługo skuszę! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWydrukowałam sobie przepis, ogromnie mi się spodobało to ciasto :) Nie widziałam go wcześniej, a nawet jeśli widziałam, to mnie aż tak nie zachęciło do upieczenia, a twoje - tak. Przecudne jest!
OdpowiedzUsuńKuchareczka: Nie pożałujesz jak upieczesz ciasto :)
OdpowiedzUsuńPani Wale(w)ska, o tak. U mnie tak to się nazywa. Ciasto bezowe wzbogacone jest o orzechy, kryche posmarowane dżemem porzeczkowym. Lubię, bardz0 lubię.
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto, bardzo efektowne
OdpowiedzUsuńfajne zdjęcie! :) A ciasto wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTeż gdzieś o nim słyszałam, ale nie próbowałam. Patrząc na Wasze nabrałam ogromnej ochoty na nie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wspaniałe zestawienie słodkich smaków z dżemem porzeczkowym, też będę musiała upiec :)
OdpowiedzUsuńCiekawe.. kiedy dane mi będzie spróbować tego ciasta;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt życzę!
Pięknie się prezentuje .Zachęcona opisem i wyglądem zabieram się za zrobienie tego cuda .Dam znać jak wyszło
OdpowiedzUsuńJest boskie!!!
OdpowiedzUsuńJa nie miała ostatnio cukru waniliowego i dodałam zamiast tego dodałam do masy:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
Wydaje mi się, że jest wtedy lepsza masa (robiłam również z cukrem waniliowym).
I piekłam dłużej ciasto - 2x 20 minut
Dziękuję za przepis!!!