Strony

sobota, 16 kwietnia 2011

PYCHOTKA, CZYLI PANI WALEWSKA



"Przepis na to ciasto nie jest nowością, znalazłam go na wielu blogach i dlatego postanowiłam go upiec, z czystej ciekawości. Pięknie się prezentuje to fakt, ale jak smakuje musiałam przekonać się na własnej skórze. 

Powiem Wam, że warto go upiec - jest fantastyczny. Słodka beza, dżem porzeczkowy, puszysta i delikatna masa budyniowa  to istna poezja smaku. Niewielki dodatek orzechów i tak jest wyczuwalny, idealnie współgra z całością składników. Dlatego apel do osób, które "Pychotki" nie jadły: zabierajcie się do pieczenia, bo warto!:)".


Placki (ciasto kruche):
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła roślinnego w kostce lub masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 250 g masła roślinnego lub masła

Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
 
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
  
 Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. 
 
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
 
źródło: "Pani Walewska"

16 komentarzy:

  1. już od pewnego czasu się na tym zastanawiam, teraz jestem całkowicie przekonana ;) smakowite zdjęcie..

    OdpowiedzUsuń
  2. też niedawno robiłam :) fajna Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne! Chyba się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. OOOO u mnie to się nazywa ciasto królowej :-D pyszne jest pod każdą nazwą

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda:))) CHyba się niedługo skuszę! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydrukowałam sobie przepis, ogromnie mi się spodobało to ciasto :) Nie widziałam go wcześniej, a nawet jeśli widziałam, to mnie aż tak nie zachęciło do upieczenia, a twoje - tak. Przecudne jest!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchareczka: Nie pożałujesz jak upieczesz ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Wale(w)ska, o tak. U mnie tak to się nazywa. Ciasto bezowe wzbogacone jest o orzechy, kryche posmarowane dżemem porzeczkowym. Lubię, bardz0 lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniałe ciasto, bardzo efektowne

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne zdjęcie! :) A ciasto wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Też gdzieś o nim słyszałam, ale nie próbowałam. Patrząc na Wasze nabrałam ogromnej ochoty na nie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe zestawienie słodkich smaków z dżemem porzeczkowym, też będę musiała upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe.. kiedy dane mi będzie spróbować tego ciasta;)
    Wesołych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie się prezentuje .Zachęcona opisem i wyglądem zabieram się za zrobienie tego cuda .Dam znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest boskie!!!
    Ja nie miała ostatnio cukru waniliowego i dodałam zamiast tego dodałam do masy:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka budyniu waniliowego
    Wydaje mi się, że jest wtedy lepsza masa (robiłam również z cukrem waniliowym).
    I piekłam dłużej ciasto - 2x 20 minut
    Dziękuję za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń