Strony

środa, 3 sierpnia 2011

BLINY NA KEFIRZE

Bliny to jedna z najpopularniejszych potraw rosyjskiej kuchni, znana jednak na całej Słowiańszczyźnie i wielu krajach, gdzie podstawowym składnikiem potraw jest mąka. Dla Polaka nazwa może trącić lekką egzotyką, ale po przyjrzeniu się blinom każdy z łatwością rozpozna w nich nasze swojskie naleśniki. Tradycyjnie bliny robiło się z ciasta drożdżowego, obecnie przygotowuje się je bez użycia drożdży, co jest swego rodzaju zapożyczeniem kulinarnym z kuchni francuskiej. Samo ciasto, jak wiadomo, jest niezwykle proste w przygotowaniu, choć sztuka ta wymaga nieco wprawy. W Rosji bliny podaje się z najróżniejszym farszem, choć, tak jak w naszym kraju, najpopularniejsze są na słodko.

  
"Dziś Polecam na obiad Bliny Rosyjskie na słodko, z wiśniami. Według mnie są dużo lepsze jak racuchy :). Przede wszystkim nie nasiąkają tłuszczem, można podawać je na słodko jak i na wytrawnie. Skoro smakowały nawet mojemu tacie, który nie przepada za mącznymi daniami (woli mięso :D) to znaczy że są po prostu PYSZNE!!"

Justin
Składniki na 18 sztuk:
  • 450 ml kefiru
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Sodę wymieszać z octem i kefirem, stopniowo dosypując mąkę i resztę składników wyrobić ciasto trochę gęściejsze od śmietany. Smażyć na złoty kolor, w pierwszej fazie przykryć patelnię pokrywką. Bardzo rosną dlatego, nie należy nakładać dużych porcji, podawać jeszcze gorące z dodatkami jakie lubicie.


Źródło: Bliny

Kilka słów na temat Kuchni Rosyjskiej :

Rosja była, jest i będzie rajem dla każdego kucharza. Współczesna kuchnia rosyjska to kuchnia pełna wszystkich aromatów i wykwintnych i smacznych dań. Na kuchnię tę miały wpływ kuchnie" Polski, Włoch, Francji, a także Niemiec. W kuchni rosyjskiej dominują trzy nurty: carski, chłopski i klasztorny, choć dzisiaj granice między nimi są bardzo płynne to w niektórych częściach tego ogromnego kraju można zauważyć wyraźne granice w spożywaniu i jakości samych potraw.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo atrakcyjnie! A te wiśnie, oj wspaniałości!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wyglądają przykryte wiśniami

    OdpowiedzUsuń
  3. W moich rodzinnych stronach na wschodzie, bliny obowiązkowo przygotowuje się z mąki gryczanej (lub mieszanej: gryczano- pszennej, lub gryczano-żytniej). Ale Twoje placuszki wyglądają bardzo apetycznie ;) Z dodatkiem wiśni musiały być pyszne!! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Twoim wykonaniu wyglądają równie świetnie, cieszę się że smakowały, pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam wczoraj, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, te wiśnie! zaśliniłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rzadko jadam, ale mimo to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię i sobie cenię :)
    A te wiśnie wyglądają nieziemsko...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cos mi się wydaje , że prawdziwe bliny robi się z mąki żytniej lub gryczanej ....a na pewno nie pszennej. Dokładnie pamiętam moją ciotkę, Łotyszkę, która smażyła bliny z jakiejś ciemnej mąki ... podawała je z kwaśną śmietaną na słono....pychota. To są moim zdaniem prawdziwe bliny....ale te w przepisie powyżej wyglądają równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy: OO.. wypróbujemy z mąki żytniej :)

    OdpowiedzUsuń