Strony

niedziela, 11 grudnia 2011

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE


"Na blogach pojawiają się różne ciekawe przepisy świąteczne więc i u nas nie mogło ich zabraknąć :).
Zrobiłam pierniczki świąteczne, które w szczelnie zamkniętym pojemniku można trzymać nawet kilka miesięcy. Natomiast jeśli wolicie miękkie pierniczki wystarczy do pudełka włożyć kawałek jabłka i zostawić je na noc.

Dekorowanie pierników to wcale nie taka łatwa sprawa.... Zajmuje to dużo czasu, ale warto poświęcić się dla wspaniałego efektu :).  Widząc takie pierniczki nikt nie przejdzie obok nich obojętnie :P Polecam!"

Justin

"Chciałybyśmy się również podzielić z Wami nowiną, że nasz przepis na "Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową" został wybrany przepisem dnia (tj. 17.12.2011) na stronie www.polska-gotuje.pl "

Składniki na około 100 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g miodu
  • 100 g cukru (pominęłam cukier)
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy piernikowej

Składniki na lukier:
  • 1 białko jajka
  • ok. 250g cukru pudru
Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić w rondelku mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do miski wsypać mąkę, sodę i przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać miód oraz jajko, dolać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną. 
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Lukrować po całkowitym ostygnięciu, najlepiej drugiego dnia.
Białko i cukier puder dokładnie utrzeć na gładką, bardzo gęstą masę. Przełożyć do worka cukierniczego i narysować na pierniczkach wzory. Można też pomalować całe pierniczki pędzelkiem, wtedy lukier musi być nieco rzadszy. 

Źródło: Pierniczki

10 komentarzy:

  1. ja już chcę święta!
    z takimi pierniczkami, rzecz jasna ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co zaraz będę robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm...
    Aż chce się je zjeść!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sa pyszne!!!! dalam jednak sztuczny miod,bo mam pewnosc ze zmiekna(w zeszlym roku z miodem prawdziwym nie zmiekly).jest jednak jedna powazna wada-niestety pierniki nie zdazyly dotrwac do swiat i juz dawno ich nie ma:)za jakis czas upieczemy je z corcia raz jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy one mają leżakować czy piec je od razu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy: Można je od razu piec :)

    OdpowiedzUsuń