"Na blogach pojawiają się różne ciekawe przepisy świąteczne więc i u nas nie mogło ich zabraknąć :).
Zrobiłam pierniczki świąteczne, które w szczelnie zamkniętym pojemniku można trzymać nawet kilka miesięcy. Natomiast jeśli wolicie miękkie pierniczki wystarczy do pudełka włożyć kawałek jabłka i zostawić je na noc.
Dekorowanie pierników to wcale nie taka łatwa sprawa.... Zajmuje to dużo czasu, ale warto poświęcić się dla wspaniałego efektu :). Widząc takie pierniczki nikt nie przejdzie obok nich obojętnie :P Polecam!"
Justin
"Chciałybyśmy się również podzielić z Wami nowiną, że nasz przepis na "Ciasto Czekoladowe z Powidłami i Bezą Orzechową" został wybrany przepisem dnia (tj. 17.12.2011) na stronie www.polska-gotuje.pl "
Składniki na około 100 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 100 g cukru (pominęłam cukier)
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g przyprawy piernikowej
Składniki na lukier:
- 1 białko jajka
- ok. 250g cukru pudru
Wykonanie:
Masło i cukier rozpuścić w rondelku mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do miski wsypać mąkę, sodę i przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać miód oraz jajko, dolać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Lukrować po całkowitym ostygnięciu, najlepiej drugiego dnia.
Białko i cukier puder dokładnie utrzeć na gładką, bardzo gęstą masę. Przełożyć do worka cukierniczego i narysować na pierniczkach wzory. Można też pomalować całe pierniczki pędzelkiem, wtedy lukier musi być nieco rzadszy.
Źródło: Pierniczki
Źródło: Pierniczki
te gwiazdki do schrupania!
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńSłodkie misiaki!
OdpowiedzUsuńja już chcę święta!
OdpowiedzUsuńz takimi pierniczkami, rzecz jasna ;]
Pięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zaraz będę robiła :)
OdpowiedzUsuńMm...
OdpowiedzUsuńAż chce się je zjeść!!
Sa pyszne!!!! dalam jednak sztuczny miod,bo mam pewnosc ze zmiekna(w zeszlym roku z miodem prawdziwym nie zmiekly).jest jednak jedna powazna wada-niestety pierniki nie zdazyly dotrwac do swiat i juz dawno ich nie ma:)za jakis czas upieczemy je z corcia raz jeszcze:)
OdpowiedzUsuńCzy one mają leżakować czy piec je od razu?
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Można je od razu piec :)
OdpowiedzUsuń