Strony

sobota, 28 stycznia 2012

CIASTECZKA SERCA


"Wspaniałe kruche maślano-czekoladowe ciasteczka, takie lubię najbardziej :). Zrobiłam je z okazji Dnia Babci i Dziadka. Również może to być wspaniała niespodzianka dla kogoś nam bardzo bliskiego, z racji tego, że niedługo Walentynki :). Gorąco Polecam!"

Składniki:
  • 225g masła
  • 140g cukru pudru
  • 1 żółtko, lekko ubite
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki kakao w proszku

Wykonanie:

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo lekko ubite żółtka. Podzielić ciasto na 2 części. Do pierwszej połowy dodać 140g mąki, dokładnie połączyć. Zrobić z ciasta kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min. Do drugiej połowy ciasta dodajemy pozostałą przesianą mąkę i kakao. Gotowe ciasto również wkładamy do lodówki na 30 min. 
Z schłodzonego i rozwałkowanego ciasta wykrawamy serduszka, które potem łączymy razem tak jak na zdjęciu powyżej :). Piec w 190 stopniach 10-15 minut.

róże
 

      7 komentarzy:

      1. Smak dzieciństwa. Po co kupować, jak można zrobić swoje, prawda? Dziś wieczór ruszam do akcji!

        OdpowiedzUsuń
      2. Dietetyczne Przepisy: Oj tak, ciasteczka ze sklepu to nie to samo co domowe :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Lubię takie ciasteczka domowego wypieku. A Wasze są jeszcze bardzo urocze:)

        OdpowiedzUsuń
      4. ladniutkie, idealne do schrupania:)

        OdpowiedzUsuń
      5. ach, chciałoby się dostać puszkę takich od ukochanej osoby... :)

        OdpowiedzUsuń