Strony

poniedziałek, 13 lutego 2012

CIASTO ADWOKATOWE Z BRZOSKWINIAMI


"Po wynikach przeprowadzonej sondy jednogłośnie wygrały przekładańce :). Postaramy się więc publikować ich więcej :). 

Moja kolejna propozycja to Ciasto Adwokatowe, na które pomysł pojawił się bardzo spontanicznie. Uważam, że wypiek się udał i w pełni spełnia oczekiwania rodzinki.
Ciasto jest bardzo delikatne, dodatek brzoskwiń przełamuje smak adwokatu, który jest bardzo wyczuwalny w cieście :P. 
Moim rodzicom bardzo smakowało, natomiast brat woli tzw. "inne smaki" :). 
Skusił się na mojego pierwszego mazurka, którego nigdy wcześniej nie piekłam, ale to już w innym poście.... :P" 

Justin

Składniki na ciasto (na jeden blat):
  •  7 białek 
  • 20 dag cukru pudru 
  • 12 dag stopionej margaryny 
  • 7 dag mąki 
  • 6 dag mąki ziemniaczanej

Masa adwokatowa:
  • 260ml mleka
  • 190ml likieru advocaat
  • 4 duże żółtka
  • 50g cukru
  • 15g mąki pszennej
  • 15g mąki ziemniaczanej
  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 brzoskwinie z puszki

Wykonanie:

Ciasto: Białka ubić z cukrem dodać obie mąki. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę mieszając łyżką w jedną stronę. Pieczemy dwa takie blaty w formach o wymiarach 35x25cm w 180 stopniach 20-25 minut.
Krem: Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy z mąką zwykłą i ziemniaczaną. Pastę wlewamy do mleka z advocaatem, mieszamy aby grudki się rozpuściły. Stawiamy na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę od momentu zagotowania - aż krem zgęstnieje. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę, żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy całość i dodajemy schłodzony krem adwokatowy. 
Do 2/3 masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie.
Na upieczony blat ciasta kładziemy schłodzoną masę adwokatową z brzoskwiniami, następnie drugi blat. Górę ciasta smarujemy pozostałą częścią masy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.

8 komentarzy: