"Po wynikach przeprowadzonej sondy jednogłośnie wygrały przekładańce :). Postaramy się więc publikować ich więcej :).
Moja kolejna propozycja to Ciasto Adwokatowe, na które pomysł pojawił się bardzo spontanicznie. Uważam, że wypiek się udał i w pełni spełnia oczekiwania rodzinki.
Ciasto jest bardzo delikatne, dodatek brzoskwiń przełamuje smak adwokatu, który jest bardzo wyczuwalny w cieście :P.
Moim rodzicom bardzo smakowało, natomiast brat woli tzw. "inne smaki" :).
Skusił się na mojego pierwszego mazurka, którego nigdy wcześniej nie piekłam, ale to już w innym poście.... :P"
Justin
Składniki na ciasto (na jeden blat):
- 7 białek
- 20 dag cukru pudru
- 12 dag stopionej margaryny
- 7 dag mąki
- 6 dag mąki ziemniaczanej
Masa adwokatowa:
- 260ml mleka
- 190ml likieru advocaat
- 4 duże żółtka
- 50g cukru
- 15g mąki pszennej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 400ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 4 brzoskwinie z puszki
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić z cukrem dodać obie mąki. Następnie dodawać stopniowo stopioną margarynę mieszając łyżką w jedną stronę. Pieczemy dwa takie blaty w formach o wymiarach 35x25cm w 180 stopniach 20-25 minut.
Krem: Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z likierem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Mieszamy z mąką zwykłą i ziemniaczaną. Pastę wlewamy do mleka z advocaatem, mieszamy aby grudki się rozpuściły. Stawiamy na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Trzymamy na ogniu jeszcze minutę od momentu zagotowania - aż krem zgęstnieje. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietanę, żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną żelatynę wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy całość i dodajemy schłodzony krem adwokatowy.
Do 2/3 masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie.
Na upieczony blat ciasta kładziemy schłodzoną masę adwokatową z brzoskwiniami, następnie drugi blat. Górę ciasta smarujemy pozostałą częścią masy. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa stężała.
O mmm coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńAdwokatowe, pycha!:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię dodatek adwokatu do wypieków ;]
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to Twoje ciasto!
witam!piszesz 2 śmietany kremówki jaka waga??
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Każda po 200 ml czyli razem 400ml :)
OdpowiedzUsuńSmakowite!!! :) i kolor ma słoneczny.
OdpowiedzUsuńdziękuję!
OdpowiedzUsuńAnonimowy: Nie ma za co :)
OdpowiedzUsuń