Strony

środa, 18 kwietnia 2012

BUŁECZKI "KAJZERKI"


"Co prawda nie wyszły mi tak idealnie jak sklepowe, ale było warto je zrobić. Zniknęły w momencie :P 
Są bardzo pożywne, dużo smaczniejsze jak te kupione w sklepie :).
 Jedną kajzerką można się bardzo najeść :P Polecam!"


Składniki na 8 dużych bułeczek:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniej wody (dodałam więcej wody)
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant (użyłam 15 gram świeżych)
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła stopionego schłodzonego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwile, około 5 minut. Ciasto powinno być prężne - o wyglądzie, konsystencji i lepkości plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwa miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut, nie dłużej bo się bardzo napusza i stracą konsystencje kajzerek.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.


źródło: Bułeczki

6 komentarzy: