"Parę miesięcy temu mama podarowała mi słoik pasteryzowanych wiśni z cukrem. Podczas przedświątecznych porządków natknęłam się na niego no i tym sposobem postanowiłam, że na wielkanocnym stole zagości właśnie sernik z wiśniami. Jak smakuje? Według mnie obłędnie... Mój Ł:* stwierdził, że to najlepszy sernik jaki jadł:). Coś w tym chyba jest, skoro w foremce pozostało tylko kilka kawałeczków, a Wielka Niedziela dopiero się rozpoczęła...:)
P.S. Radosnych Świąt Wielkanocnych siostrzyczko, ucałuj wszystkich ode mnie... Tęsknię...:*
Składniki na spód (forma o wymiarach ...) :
- 1,5 szklanki mąki (ja dałam pół na pół: mąkę pszenną i pełnoziarnistą)
- pół kostki masła (125g)
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyć równomiernie ciasto. Po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
Składniki na masę serową:
- 1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego, niekwaśnego, zmielonego dwukrotnie - u mnie "President"
- 3 łyżki proszku śmietankowego proszku budyniowego bez cukru
- pół kostki miękkiego masła (125g)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru (można dodać więcej)
- 1 cukier waniliowy (32 g)
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło, proszek budyniowy oraz porcjami ser, dalej ucierając na gładką masę. Formę z podpieczonym spodem wyjąć z piekarnika, rozłożyć na niej równomiernie ser i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ja dodatkowo przykryłam od góry sernik papierem do pieczenia, dzięki temu góra nie była przypieczona lecz bialutka.
Ponadto:
- 2 x kisiel wiśniowy bez cukru
- 1 szklanka drylowanych wiśni z zalewy (można dać więcej)
- 3 - 4 łyżki cukru
- woda + zalewa z wiśni = 1l
Wiśnie z zalewą przełożyć do garnka, dodać wodę tak, aby w garnku było 800 ml płynu. Dodać cukier i zagotować. W osobnym naczyniu w 200 ml wody rozpuścić dwa kisiele wiśniowe. Gdy wiśnie zaczną się gotować walać do nich mieszkankę i na małym ogniu mieszać, aż kisiel się zagotuje i zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. Masa nie musi być całkiem zimna.
Po 45 minutach wyjąć sernik z piekarnika i rozłożyć masę wiśniową. Wierzch posypać uprzednio przygotowaną kruszonką i piec jeszcze 15 minut, aż kruszonka będzie miała złocisty kolor.
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki
- 30 g masła
- 2 - 3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g płatków migdałowych
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki, tak aby postała kruszonka. Na końcu dosypać migdały i delikatnie wymieszać.
Smacznego!
śliczny sernik,
OdpowiedzUsuńa ja Wam życzę
pięknych
Świąt
polukrowanych
wygląda NIE-ZIEM-SKO! :)
OdpowiedzUsuńu mnie również sernik, ale tym razem maminy. :)
mmm, na ten z wiśniami na pewno się skuszę, tylko się pojawią w polskich sklepach... ^^
o wow... ale cudny!! :) My też tęsknimy bardzo, bardzo !! Wracajcie do Polski :*
OdpowiedzUsuńpiękny! milego swiętowania!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych
aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńho, ho! jaki wykwintny!
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja! ;*
Piękny sernik, wygląda wspaniale, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPiękny:) I na pewno przepyszny:) Ale ja jednak bym chciała znać wymiary formy:) Da radę je podać? :)
OdpowiedzUsuńForemka o wymiarach 25cm x 35 cm :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik na przyjazd gości i wszyscy jednogłośnie stwierdzili że jest rewelacyjny! Ja dodam jeszcze - genialny! Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten sernik na przyjazd gości i wszyscy jednogłośnie stwierdzili że jest rewelacyjny! Ja dodam jeszcze - genialny! Dziękuję za przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo moje smaki...
OdpowiedzUsuń