Strony

niedziela, 15 lipca 2012

OPERA CAKE


"Kolejny przepis Erica Lanlarda na wspaniały francuski deser, rozpływający się w ustach. 
Według divy Dorie Greenspan:
Klasyczne ciasto Opera składa się z sześciu aktów. Trzy cienkie warstwy ciasta migdałowego, namoczone silnym syropem z kawy, z kremową masą kawową i warstwą ganache.  

Tradycyjna Opera Cake jest okrągłym, niskim deserem. Ozdobionym połyskującym złotym liściem i napisem "Opera" wykonanej z białej czekolady.
Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu. Bałam się o masę (czy mi wyjdzie), ale niepotrzebnie. Wyszła idealna, puszysta i kremowa.

Opera Cake zrobiłam z okazji imienin mojego taty. Goście byli zachwyceni. Uwierzcie mi, trudno ich zadowolić, jednak tym razem mi się to udało w stu procentach :). 
Polecam!! Jeszcze raz polecam!! "



Składniki na ciasto migdałowe:
  • 3 białka jaj
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150g zmielonych migdałów
  • 120g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 35g mąki pszennej
  • 20g masła, roztopionego

Masa Kawowa:
  • 200g masła
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kawy espresso
  • 200g cukru pudru 
  •  30ml wody

Ganache:
  • 125ml śmietany kremówki
  • 125ml mleka
  • 250g gorzkiej czekolady,
  • 35g miękkiego masła, 

Wykonanie 

Rozgrzać piekarnik do 220 ° C dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (ja użyłam blaszek, które były już w piekarniku, mają wymiar: 36cm  x 38cm)
W misce ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać migdały i cukier puder, następnie dodać jajka ubijać aż masa podwoi swoją objętość. Dodać mąkę, roztopione masło. Na koniec wmieszać delikatnie pianę z białek. Podzielić masę na 2 części, rozprowadzić równomiernie na blaszce (blaty będą cieniutkie). Piec 7-10 minut.
Masa Kawowa: Cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując. Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową !
Ganache: Do wcześniej podgrzanej gorącej śmietany z mlekiem dodajemy kawałeczki czekolady i masła. Mieszamy, aż całość się dokładnie stopi i powstanie gładki, gęsty krem. 
Z upieczonych blatów wyciąć 3 koła o średnicy 20cm (jedno koło trzeba połączyć ze sobą w połówki z resztek ciasta).
Na dnie tortownicy położyć ciasto (każde nasączyć rumem i kawą). Następnie polać ganache. Położyć drugi blat ciasta, na którym rozsmarowujemy krem kawowy. Kolejny blat ciasta. Na koniec wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie tort wyciągamy z formy, dowolnie dekorujemy i zjadamy :).

imprezy firmowe


10 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że goście byli zachwyceni. Mistrzowski wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba wreszcie się zabiorę za ten przepis, bo już mnie tak od dłuższego czasu kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam w zeszlym roku ale tobie zdecydowanie lepiej wyszla blyszczaca gladka polewa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję pełnego sukcesu. Arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od roku się zabieram za to ciasto i ciągle się boje że mnie pokona ;) może już niedługo. Wyszło Ci pięknie i zapewnie przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Michalina: Też się bałam, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Stwierdziłam, ze jeśli nie wyjdzie to za drugim na pewno. A tu niespodzianka :D Wyszło za pierwszym :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to ciasto apetycznie wygląda, uwielbiam ganache :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To wcale nie jest przepis Erica Lanlarda, brakuje w nim alkoholu i ekstraktu waniliowego. Nie podano też sposobu na dekorację z czarnej i białej czekolady. Tu jest oryginalny przepis: http://www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/baking-mad-with-eric-lanlard/gateau-opera-recipe.

    Nie twierdzę jednak, że tort nie jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Panie Anonimowy.. to jest przepis Erica Lanlarda :D. Wiem jaki jest przepis bo z niego korzystałam i to nawet z tej strony :D. Dekoracji nie opisywałam bo każdy może udekorować dobrowolnie takie jest moje zdanie :). Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń