"Kolejny przepis Erica Lanlarda na wspaniały francuski deser, rozpływający się w ustach.
Według divy Dorie Greenspan:
Klasyczne ciasto Opera składa się z sześciu aktów. Trzy cienkie warstwy ciasta migdałowego, namoczone silnym syropem z kawy, z kremową masą kawową i warstwą ganache.
Tradycyjna Opera Cake jest okrągłym, niskim deserem. Ozdobionym połyskującym złotym liściem i napisem "Opera" wykonanej z białej czekolady.
Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu. Bałam się o masę (czy mi wyjdzie), ale niepotrzebnie. Wyszła idealna, puszysta i kremowa.
Opera Cake zrobiłam z okazji imienin mojego taty. Goście byli zachwyceni. Uwierzcie mi, trudno ich zadowolić, jednak tym razem mi się to udało w stu procentach :).
Polecam!! Jeszcze raz polecam!! "
Składniki na ciasto migdałowe:
- 3 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- 150g zmielonych migdałów
- 120g cukru pudru
- 3 jajka
- 35g mąki pszennej
- 20g masła, roztopionego
Masa Kawowa:
- 200g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kawy espresso
- 200g cukru pudru
- 30ml wody
Ganache:
- 125ml śmietany kremówki
- 125ml mleka
- 250g gorzkiej czekolady,
- 35g miękkiego masła,
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 220 ° C dwie blachy wyłożyć papierem
do pieczenia (ja użyłam blaszek, które były już w piekarniku, mają wymiar:
36cm x 38cm)
W misce ubić białka na sztywną pianę. W osobnej misce
wymieszać migdały i cukier puder, następnie dodać jajka ubijać aż masa podwoi
swoją objętość. Dodać mąkę, roztopione masło. Na koniec wmieszać delikatnie
pianę z białek. Podzielić masę na 2 części, rozprowadzić równomiernie na
blaszce (blaty będą cieniutkie). Piec 7-10 minut.
Masa Kawowa: Cukier z wodą umieścić w garnku, podgrzewać na
średnim ogniu, aż powstanie syrop. Ubić jajko z żółtkiem. Do ubitej masy
jajecznej dodajemy stopniowo gorący syrop cały czas miksując.
Całość powinna być puszysta. Odstawić do wystygnięcia. Do utartego masła z kawą
dodajemy wystudzoną masę jajeczną. Gotową masę można włożyć do lodówki. Należy
pamiętać, aby wszystkie składniki do masy miały temperaturę pokojową !
Ganache: Do wcześniej podgrzanej gorącej śmietany z mlekiem
dodajemy kawałeczki czekolady i masła. Mieszamy, aż całość się dokładnie stopi
i powstanie gładki, gęsty krem.
Z upieczonych blatów wyciąć 3 koła o średnicy 20cm (jedno
koło trzeba połączyć ze sobą w połówki z resztek ciasta).
Na dnie tortownicy położyć ciasto (każde nasączyć rumem i
kawą). Następnie polać ganache. Położyć drugi blat ciasta, na którym
rozsmarowujemy krem kawowy. Kolejny blat ciasta. Na koniec wylewamy ganache.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wcale się nie dziwię, że goście byli zachwyceni. Mistrzowski wypiek :)
OdpowiedzUsuńchyba wreszcie się zabiorę za ten przepis, bo już mnie tak od dłuższego czasu kusi :)
OdpowiedzUsuńrobilam w zeszlym roku ale tobie zdecydowanie lepiej wyszla blyszczaca gladka polewa.
OdpowiedzUsuńGratuluję pełnego sukcesu. Arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńOd roku się zabieram za to ciasto i ciągle się boje że mnie pokona ;) może już niedługo. Wyszło Ci pięknie i zapewnie przesmacznie!
OdpowiedzUsuńMichalina: Też się bałam, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Stwierdziłam, ze jeśli nie wyjdzie to za drugim na pewno. A tu niespodzianka :D Wyszło za pierwszym :P
OdpowiedzUsuńAle to ciasto apetycznie wygląda, uwielbiam ganache :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńTo wcale nie jest przepis Erica Lanlarda, brakuje w nim alkoholu i ekstraktu waniliowego. Nie podano też sposobu na dekorację z czarnej i białej czekolady. Tu jest oryginalny przepis: http://www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/baking-mad-with-eric-lanlard/gateau-opera-recipe.
OdpowiedzUsuńNie twierdzę jednak, że tort nie jest pyszny.
Panie Anonimowy.. to jest przepis Erica Lanlarda :D. Wiem jaki jest przepis bo z niego korzystałam i to nawet z tej strony :D. Dekoracji nie opisywałam bo każdy może udekorować dobrowolnie takie jest moje zdanie :). Pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuń