Strony

piątek, 2 listopada 2012

OPONKI SEROWE

Bardzo rzadko robimy coś na oleju, zazwyczaj są to pączki z marmoladą w okresie karnawału :). Jednak od kilku tygodni brat prosił mnie o zrobienie amerykańskich pączków (przepis znajdziecie tutaj :P). Nie jestem osobą, która piecze dwa razy to samo więc ciężko było mnie przekonać :).
 W lodówce znalazłam świeży "swojski" twaróg, więc postanowiłam zrobić serowe oponki. Są szybkie w przygotowaniu no i wszystkie składniki miałam pod ręką.
Brat był zadowolony i ja... że nie musiałam piec pączków :D. 

Dziś mamy również gości, którzy z pewnością skuszą się na świeżutkie z dużą ilością cukru pudru oponki.

Justyna




Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g białego sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 8 łyżek roztopionego masła
  • 10 łyżek mleka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do przesianej mąki z sodą, dodać ser, cukier, mleko i roztopione masło. Ciasto zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1cm. Szklanką wykrawać duże krążki, a kieliszkiem w środku mały krążek. Oponki smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Usmażone położyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!



antywirus

12 komentarzy: